Kako govoriti rukama – Gluhonijemost – znakovni jezik

Kako govoriti rukama - Gluhonijemost – znakovni jezik

Što je znakovni jezik

Znakovni jezik je posebna vrsta jezika koje koriste gluhonijeme osobe, osobe s oštećenim sluhom, gluhonijeme osobe s poluoštećenim vidom, ali i sve osobe koje su u okolini ovih osoba kako bi mogli komunicirati s njima. U svijetu postoje različiti znakovni jezici koje su odavno primjenjivali Indijanci u Sjevernoj Americi, te Aboridžani u Australiji.

Znakovni jezik koji je najrašireniji je jednoručna abeceda i prihvaćena je internacionalna abeceda znakovnog jezika. Djeca koja su od rođenja gluha ili gluhonijema koriste se znakovnim jezikom koji su ga naučili roditelji te toj djeci je to materinji jezik jer drugi jezik ne poznaju iako uz roditelje nauče i domicilni jezik čitajući s usana.

Znakovni jezici imaju svoju vlastitu gramatiku, te se svaki znak interpretiran rukom ili rukama može fonološki rastaviti na fonem, glas. Položaj ruke i označava govor i daje značenje u stvaranju riječi i rečenica, te na taj način gluhonijema osoba može komunicirati s ostalim osobama koje dobro čuju a naučili su ovaj jezik, te može komunicirati s drugom gluhom osobom.

Kako se koristi znakovni jezik

Znakovni jezik se može izvoditi na način da se koriste obje ruke ili samo jedna ruka. Kod dvoručne abecede znakovnog jezika položajima prstiju se oponašaju velika slova abecede, te se na ovaj način rade i veliki pokreti rukama i ovaj je način praktičan kod osoba koje nisu samo gluhonijeme već i slabovidne no ipak vide pokrete ruku.

Znakovni jezik kod kojeg se koristi jednoručna abeceda je internacionalno prihvaćen način komuniciranja s gluhonijemim osobama, zapravo je američki način znakovnog jezika. Jednom se rukom oponašaju mala slova abecede, te je ovaj način komuniciranja primjenjiv u školama kako bi gluhonijema djeca mogla pratiti nastavu i pohađati redovno školovanje.

Kod znakovnog jezika bitan je prostor između osoba koje koriste ovaj jezik jer osobe međusobno pričaju rukama, te se vidi i položaj tijela, mimika, dinamika pokreta, orijentacija ruku, pokret i položaj ruku koje pokazuju znakove kojima se gluhonijema osoba sporazumijeva s drugim osobama koje poznaju i trebaju ovaj jezik za komunikaciju.

Naučite znakovni jezik

Naučiti znakovni jezik je učenje kao i svakog drugog stranog jezika, učenje gramtike, načina izražavanja i značenja pojedinog pokreta ruku. Međutim kod znakovnog jezika nije jedino znak koji se napravi pokretom ruke jedini, već je bitan i položaj ruku, smjer pokreta ruke, držanje tijela i glave, a također i izraz lica koji daje dodatnu intonaciju pokazanih izraza rukom ili rukama.

U svijetu su razvijeni znakovni jezici poput britanskog znakovnog jezika BSL i američkog znakovnog jezika ASL, te svaki od njih ima svoju gramatiku kao što se britanski govorni engleski razlikuje od američkog govornog engleskog iako djeluju slično, no ipak nisu.

Učiti znakovni jezik vrlo je dragocijeno čak iako u vašoj okolini nema osobe koja jedino poznaje ovaj način komuniciranja, no uvijek se možete uključiti u lokalnu zajednicu gluhonijemih osoba ili internacionalnu zajednicu jer osobe koje su normalnog sluha a poznaju ovaj način komuniciranja su tražene kako bi mogle prevoditi i biti premosnica između normalnog govora i znakovnog govora koje gluhonijeme osobe razumiju.


Tagovi: