Znakovni jezik – sve što trebate znati kako bi ga lako naučili

Znakovni jezik - sve što trebate znati kako bi ga lako naučili

Prava komunikacija bi se ostvarila kada bi svi učili znakovni jezik

Teško je gluhima i nagluhima živjeti u svijetu tišine i divno je da pronađen način da saopće svoje misli i osjećaje svijetu. Ali oni uglavnom razumiju jedni druge, i članove obitelji koji nauče njihove znakove. Prava komunikacija bi se ostvarila kada bi svi učili znakovni jezik i kada bi i svi ostali mogli s njima komunicirati. Možda bi se to moglo nekako ugraditi u obrazovni sustav, da se samo malo više potrude i zakonodavci i akademska zajednica koja osmišljava obrazovanje.

Kao što verbalni jezik ima svoja narječja i dijalekte u svakom narodu i svakoj etničkoj skupini, tako i komunikacija znakovima ima svoje posebnosti. Zato ne postoji jedinstveni znakovni jezik koji bi se na isti način i istim znakovima koristio u cijelom svijetu. U cijelom svijetu se koristi oko 300 različitih znakova kojima se služe gluhe osobe, no, osnovne standardne znakove je relativno lako naučiti, malo teže je s riječima i frazama koje se izražavaju znakovima.

Čujućoj djeci može biti zanimljivo i zabavno učiti znakovni jezik

Gluhe i nagluhe osobe se silno trude da sa usana čujućih osoba pročitaju ili razaberu riječi koje oni izgovaraju, pa bi i čujuće osobe mogle uložiti malo napora da nauče njihove znakove za sporazumijevanje. Čujućoj djeci može biti zanimljivo i zabavno učiti znakovni jezik i u toj dobi lako usvajaju sve, a svi bi s time bili na dobitku. Svijet gluhih i nagluhih osoba bi se najedanput proširio, povećao, a oni bi obogatili svijet verbalnog govora impresijama iz svijeta tišine.

Hrvatski znakovni jezik je priznat 2015 godine, nema više pravih, a ni opravdanih razloga da ga ne nauče sva djeca i da u budućnosti gluhe i nagluhe osobe budu uključene u sve aspekte života. Sve dok je njihovo obrazovanje i edukacija samo na specijaliziranim ustanovama i trudu obitelji da ih osposobe za život oni nemaju iste mogućnosti sa čujućom djecom. Oni govore rukama, svi mogu naučiti govoriti rukama, olakšajmo im komunikaciju na njihovom jeziku.

Znakovni jezik je vizualni jezik, naučite abecedu znakovima

Ako želite osluhnuti svijet tišine u kojoj žive gluhe i nagluhe osobe, naučite komunicirati njihovim jezikom, neka i vaše ruke progovore. Znakovni jezik je vizualni jezik, naučite abecedu znakovima, za početak je dovoljno, fraze i riječi će prirodno doći. I čujuća djeca nauče prvo slova, pa tek onda slaganje riječi i rečenica. Gluhe i nagluhe osobe govore rukama, ali i izrazom lica, pogledom, stavom i položajem tijela, koriste obje ruke i lijevu i desnu stranu.

Ovakvo znakovno komuniciranje uz korištenje obje ruke, razvija obje polovice mozga, a takav trening mozga bi dobro došao mnogoj čujućoj djeci, pogotovo ako imaju poteškoća u učenju. Znakovni jezik bi dakle mogao obogatiti i svijet čujućih na neočekivane načine. Na službenim web stranicama svih udruga gluhih i nagluhih osoba svi zainteresirani mogu naći jednostavne crteže ili slike prema kojima mogu naučiti znakove za svako slovo u Hrvatskom jeziku, prema kojima možete učiti i to može biti dobar početak.


Tagovi: