Kako funkcionira paketomat

Kako funkcionira paketomat

Kako se koristi paketomat?

Paketomati su u posljednje vrijeme postali normalni dio svakog većeg kvarta u Hrvatskoj. Paketomat služi za preuzimanje i slanje paketa, što znači da ne moramo voditi brigu o tome kada dočekati poštara ili kada možemo otići podići paket. Kako se koristi paketomat? Paketomate možemo koristiti na dva načina, za primanje i slanje određenog paketa. Pravila oko primanja i slanja pretežito su ista, neovisno o tome tko dostavlja ili preuzima. Isto tako, pakete možete slati kao i preuzimati u bilo koje doba dana kao i noći.

U Hrvatskoj se trenutno najviše koriste paketomati od Hrvatske Pošte koji danas boje preko 300 raznih paketomata diljem Hrvatske. Prednosti ovoga dostavnog kanala su svakako brzina, kao i beskontaktna dostava. Ovakav stil dostave odgovara pretežito onima koji su u stalnom pokretu i koji nemaju vremena čekati poštara niti odlaziti u poslovnice Hrvatske pošte po paket. Paketomati su dostupni svaki dan u tjednu, od 0-24 i paket se može preuzeti i slati onda kada vama to odgovara. Kako se koriste paketomati? Njihovo korištenje veoma je jednostavno, i osnovne upute su također navedene na samom paketomatu.

Paketomat i primanje pošiljke

U slučaju da niste u mogućnosti zaprimiti paket doma ili na poslu, možete odabrati opciju da vam se dostavi na najbliži paketomat. Nakon što dostavljač isporuči vašu pošiljku na odabrani paketomat, korisnik će na svoji broj mobitela zaprimiti SMS poruku koja sadržava broj pošiljke i kod uz kojeg se pošiljka preuzima. Vaš paket čekat će vas u posebnom pretincu koji se ne može otvoriti bez navedenog broja pošiljke i koda. Kada dođete ispred paketomata, prvo ćete na ekranu odabrati opciju "Preuzmite paket" i zatim ćete unijeti kod koji ste zaprimili putem SMS poruke.

Nakon što se kod unese, pretinac u kojemu je smješten paket se otvara i pošiljka je slobodna za preuzimanje. Na isti način preuzimaju se svi paketi, ovisno o njihovoj veličini ili težini. Da li se na paketomate mogu usmjeriti samo pošiljke iz Hrvatske pošte? Ukoliko ste određeni paket naručili putem neke velike internet trgovine, tada je potrebno da pošiljka dolazi putem kanala Parcel Connect. Na navedeni način brzo i jednostavno možete preuzeti svoji paket.

Paketomat i slanje pošiljke

Kako poslati paket na paketomatu? Na paketomatima mogu se predati predregistrirane pošiljke, ali i one koje nemaju predregistraciju. Pošiljatelj svoju pošiljku može naprijed registrirati i putem korisničkog portala i na taj način ubrzati cijeli proces same predaje pošiljke. Isto tako, pošiljka se može i jednostavno registrirati putem paketomata uz upute na ekranu. Kako platiti? Sama poštarina na paketomatu može se platiti s Master Card ili Visa karticama, ili unaprijed preko registracije pošiljke na samom korisničkom portalu. Paketomat ima i još jednu veliku prednost, a to je mogućnost plaćenog povrata robe ako je kupljena u većim e trgovinama.

Navedeno znači da korisnici nemaju potrebe za odlaskom u poštanski ured kako bi vratili zaprimljenu robu, već to mogu učiniti putem najbližeg paketomata. Potrebno je navesti kako su lokacije samih paketomata pomno birane i kako se oni nalaze na osvijetljenim mjestima koja nisu u urbanim sredinama. Do paketomata tako jednostavno možete doći javnim prijevozom, biciklom, autom ili pješice. Paketomat je brza i jednostavna usluga koja vam omogućuje slanje i primanje paketa na brz i jednostavan način.


Tagovi: