Kako saznati tko šalje pošiljku

Kako saznati tko šalje pošiljku

Što pošiljka mora sadržavati?

Vremena su se svakako promijenila. Danas imamo bezbroj raznih mogućnosti, što znači da pomalo zaboravljamo sva starija i osnovnija pravila - osobito u poštanskom prometu. I dok je poštansko dopisivanje već odavno palo u zaborav, pošiljke se i dalje šalju. No, ako niste iz određene firme ili ako vam se posao ne sastoji od slanja pošiljki, teško da znate što sve jedna pošiljka mora sadržavati. Što jedna pošiljka mora sadržavati? Najosnovnije podatke.

Kada se adresira, u gornjem desnom kutu nalazi se mjesto koje je predviđeno za lijepljenje marke kao i poštanski žig koji će se staviti u poštanskom uredu prije slanja. Adresa primaoca se mora jasno navesti na desnoj polovini, ona može biti ručno pisana ili se može zalijepiti natipkana adresa. Ako se nešto šalje van države, tada je potrebno navesti i ISO broj države koji se veoma lako može potražiti na internetu. Sve upute dostupne su i na stranicama raznih dostavnih službi.

Kako znati od kuda je pošiljka?

Gdje je navedena adresa pošiljatelja na omotnici? Adresa samog pošiljatelja nalazit će se na stražnjoj strani kuverte i ona će biti vidljiva u gornjem lijevom kutu. Adresu je potrebno navesti jedino u slučaju ako je ona preporučena. Kako znati od kuda je pošiljka? Ako je adresa pošiljatelja jasno navedeno tada ćete znati. Kada je potreban pisan trag o slanju, tada se šalju preporučene ili vrijednosne pošiljke. Što je preporučena pošiljka? Riječ je o poštanskoj pošiljci koja će se evidentirati prilikom prijema te uručenja. Kada se preda u poštanski ured dobiva se potvrda o primitku pošiljke.

Primatelju će ona biti uručena uz dati osobni potpis. Često donose sljedeće dopunske usluge: Povratnica, plaćanje pouzećem, uručenje osobno samo primatelju, PLUS. Što je vrijednosni oblik pošiljke? Pošiljke koje sadržavaju veoma vrijedan sadržaj. Pri predaji u poštanski ured dobiva se potvrda o primitku. Ovakve pošiljke su osigurane u slučaju da se zagube ili oštete do iznosa koji je vidljivo označen. Vrijednost paketa mora odgovarati stvarnoj vrijednosti unutarnjeg sadržaja Često donose sljedeće dopunske usluge: Povratnica, plaćanje pouzećem, uručenje osobno samo primatelju, PLUS.

Kako se adresira pošiljka?

Kako bi bili sigurni da je vaša pošiljka sigurno stigla na odredište, potrebno ju je pravilno adresirati. Važno je da pravilno i čitko napišete adresu pošiljatelja te primatelja na određeni paket ili kuvertu kako ne bi došlo do nepravilne isporuke. Kako se adresira pošiljka? Učinkovitost kao i samo trajanje dostave određenih paketa u velikoj mjeri će ovisiti o tome da li je pošiljatelj naveo točne podatke prilikom procesa adresiranja. U poštanskim uredima adresa će se i dalje pisati ručno, što i nije slučaj u dostavnim službama.

Mnoge dostavne službe koriste digitalne naljepnice koje u sebi sadržavaju sve potrebne podatke o pošiljatelju kao i primatelju. Ako vi sami adresirate pošiljku, tada ćete to uraditi na sljedeći način: Na desnoj polovini u prvom redu pišete: Ime i prezime pošiljatelj / primatelj ili samo ime tvrtke. U redu ispod pišete naziv ulice i kućni broj. U zadnji red pišete broj i naziv poštanskog ureda. U primjeru: Hrvoje Horvat, Zagrebačka 1a, 10000 Zagreb.


Tagovi: