Kako dresirati psa

Zanimljivosti

Kako dresirati psa

Kako dresirati psa, samostalna dresura i rutina

Vaš pas je spreman učiti, a vi se pitate kako dresirati psa? Poslovica kaže kako ne postoje psi s lošim ponašanjem, već samo vlasnici koji ih nisu odgojili. Prvo i osnovno pravilo u cijelom procesu kako dresirati psa je da se postave granice, a problemi nastaju upravo onda kada ih nema. Istraživanja pokazuju kako su istrenirani psi puno sretniji i zdraviji, a isto tako i sami vlasnici nemaju problema. Postoji više načina kako početi s dresurom psa: Možete tako upisati treninge poslušnosti u dostupnim školicama za pse, možete unajmiti privatnog trenera za pse koji će s vama i vašim psom raditi individualno ili možete svog psa dati treneru za pse na određeno vrijeme. Dresura psa s kojoj je većina nas upoznata je upravo ona koju samostalno radimo s našim psima. Samostalna dresura ima puno prednosti, ne samo da štedite novac nego uspostavljate određenu vezu između vas i vašeg psa. Što je bitno u ovome procesu? Uspostavljanje rutine je prva stvar na koju želite obratiti pozornost. Rutina je psima veoma bitna, psi moraju znati kada se hrane, kada idu u šetnju, kada se odmaraju, kada se igraju itd. Pas na ovaj način stječe određenu sigurnost i povjerenje Hranjenje psa bi tako trebalo biti svakog dana u isto vrijeme, štenci jedu više puta na dan dok odrasli psi jedan ili dva puta. Hranjenje psa u isto vrijeme će rezultirati u odlazak van na obavljanje nužde u isto vrijeme, što je odličan prvi korak za učenje poslušnosti. Odlazak u šetnju i nužda bi se također trebali odvijati u okvirno isto vrijeme kao i svaki dan. Šetnje i igra sa psom trebaju trajati minimalno 1 h dnevno, fizička aktivnost i mentalna stimulacija je dobra za kvalitetno umaranje, također smanjuje destruktivno ponašanje koje se najčešće javlja iz dosade. Vrijeme za trening neka isto bude u istom vremenu svaki dan, pas će se radovati svakome treningu i moći će se bolje koncentrirati kada zna što slijedi.

Kako dresirati psa, oprema za trening i trajanje treninga

Da bi znali kako dresirati psa uspješno trebaju nam neke određene stvari. Za dobar i kvalitetan trening psa od opreme vam ne treba puno toga, bitno je da za početak imate ogrlicu i vodilicu. Također druga bitna stvar kod dresure su poslastice, i to mnoštvo njih. Zašto poslastice? Svaki put kada pas izvrši naredbu valja ga nagraditi kako bi pas stvorio poveznicu da to što radi je dobro i da će biti nagrađen. Psa možete trenirati s ili bez povoca, no ako je riječ o malom štencu kojemu je sve zanimljivo tada je možda vodilica bolji izbor. Dresura psa najbolje daje rezultate kada se ponavljaju mali koraci. Preporučljivo je da dresura traje 10-15 minuta dnevno, i to po 2-3 puta dnevno. Štenci su jako znatiželjni i ne mogu dugo zadržati pažnju, zato je bitno da su treninzi u početku kraći kako bi mogli zadržati fokus. Duži treninzi isto tako mogu brzo dosaditi psu, zato je bitno da kada krenete s učenjem osnovnih naredbi da se ide jedna po jedna. Kako dresirati psa? Učenje naredbi su prve na listi.

Kako dresirati psa, učenje osnovnih naredbi

Učenje osnovnih naredbi će pomoći psu da shvati što mora napraviti. Poželjne naredbe su: poziv u nuždi, sjedi, lezi i dođi. Ovo su osnovne naredbe koje grade poslušnost psa. Poziv u nuždi nije isto kao i „Dođi“ naredba, razlikuju se po svojoj namjeni. Primjerice pas neće uvijek poslušati „Dođi“ osobito kada je pušten s povoca i kada ga nešto zanima, tada je bitno da od malena radite na posebnoj riječi koja će značiti da je vrijeme za polazak i da vi više nećete čekati. Primjerice ova riječ može biti „Bok“ ili „Pa-Pa“. Postoje dvije opcije učenja, možete dozvati s određenim riječima psa k sebi s otvorenim rukama ili možete se okrenuti psu kao da odlazite. Kada vam pas dođe bitno ga je nagraditi posebnom poslasticom jer je ovo najvažnija naredba koju mora naučiti. Kako dresirati psa? Sljedeća naredba je sjedi. Privucite pažnju svog psa i pokažite poslasticu u vašoj ruci. Držite poslasticu u ruci i rukom poslasticu pomaknite natrag prema ušima vašeg psa i to što bliže glavi. Prvih par puta pas će s njuškom slijediti poslasticu umjesto da sjedne, nakon par pokušaja će automatski sjesti i tada je bitno pohvaliti psa i dati mu poslasticu. Bitno je da nakon što pas krene sjest da kažete riječ „sjedi“, ovo će pas povezati s time što radi i kasnije će na samu riječ sjest. Naredba lezi se radi na sličan princip. Potrebno je da pas prvo sjedne i onda spuštajte poslasticu prema tlu dok se pas ne spusti na svoje laktove i zglobove. Tada je naravno bitno pohvaliti psa i dati poslasticu. Isto kao i kod naredbe sjedi bitno je da se poslastice s vremenom zamjene verbalnim znakovima. Jedna od najbitnijih naredbi je svakako dođi. U početku koristite njegovu omiljenu igračku ili nagradu, izgovorite ime svog psa i odmah iza njega dođi, pokažite mu što imate u ruci a kada dođe onda ga nagradite. Mnogi psi u početku treniranja neće shvatiti što se traži od njih, i tu je bitno da ih ne prisiljavate na učenje i da ih ne kažnjavate jer ovo može dovesti do negativnih reakcija. Kada naučite osnove kako dresirati psa, tada možete postepeno psa upoznavati s ostalim fora trikovima poput daj šapu ili okreni se.

Tagovi: