Kako dinstati luk, a da se kuća ne usmrdi: Profesionalni kuhari otkrili moćan trik

Zanimljivosti

Kako dinstati luk, a da se kuća ne usmrdi: Profesionalni kuhari otkrili moćan trik

Kako i koliko dugo se dinsta luk?

Dinstani luk je danas podloga mnogim jelima. Dinstanje možemo opisati kao proces gdje se namirnica prži na malo masti i istovremeno kuha u malo vode. Posuda u kojoj dinstamo luk ili neko drugo povrće mora biti pokrivena. Proces dinstanja je svima više manje poznat. Proces započinjemo s lukom koji se nareže na malene kockice ili kolutiće i ubaci se u namašćenu posudu. On se zatim stavlja na vatru i miješa se do dvije minute dok se ne karamelizira.

Prije dodavanja vode, on se posoli i začini po želji, zatim zalije manjom količinom vode i pušta se da se lagano krčka. Dinstanje luka traje 10 do 15 minuta. Ukoliko je voda isparila a namirnica nije dovoljno mekana, tada se ulijeva još malo vode. Blago raspadanje luka je znak da se mogu dodati ostale namirnice i da možete nastaviti s rađenjem jela. I dok je većini dinstanje luka lijep miris, riječ je o mirisu koji se veoma lako zavuče u kućanstvo. Da li se može dinstati bez mirisa?

Kako dinstati luk bez širenja mirisa?

Dinstani luk je uvijek naznaka da je riječ o odličnom ručku! Iako je na prvu navedeni miris ugodan i otvara apetit, on može biti pravi problem kada se zavuče u naše kućanstvo. Da li je moguće dinstati bez širenja mirisa? Odgovor je da! Glavni krivac za topli i pomalo neugodan miris luka je sumpor koji se oslobađa iz luka kako se on termički obrađuje. No, postoji jednostavan trik koji će vas spasiti prozračivanja prostora. Glavni neprijatelj luka je soda bikarbona!

Nakon što nasjeckate luk stavite ga u namašćenu posudu i pospite s čajnom žličicom sode bikarbone. Soda neće utjecati na proces dinstanja, već će samo na sebe povezati mirise koji bi se inače širili kuhinjom i ostalim prostorijama. Osim što pomaže u neutralizaciji mirisa, soda bikarbona će također pridonijeti zgušnjavanju luka, što znači da ćete dobiti gušće jelo bez rađenja zaprške. Ukoliko se radi o većoj količini luka za dinstanje, tada umjesto jedne čajne žličice nadodajete jednu veliku žlicu.

Kako odabrati odgovarajući luk za jelo?

Bez luka naša jela bi bila itekako siromašna okusom. Možda niste znali, no pravilan odabir luka kao i pravilno rezanje i pirjanje je bitno za okus jela. Nije svejedno koji luk stavljate u svoje jelo, a kako odabrati pravilnu vrstu i pravilno ga pripremiti pročitajte u nastavku: Žuta vrsta luka – Najčešće korištena vrsta luka u kuhinji. Reže se najčešće na sitne kockice i pun je prirodnog šećera i dijetnih vlakana.

Ljubičasta vrsta luka – Navedeni luk je najbolji sirov, što ga čini odličnim izborom za hamburgere ili salate. Sadrži manje šećera od žutog luka i bogat je antioksidansima koji smanjuju mogućnost nastanka raka. Često se reže na kolutiće koji se odvajaju. Srebrenac – Navedena vrsta luka je savršen izbor ako želite teksturu u jelu. Najhrskavija vrsta luka i odličan je za pizzu, meksička jela i salate. Bogat je protuupalnim sredstvima i poželjno ga je konzumirati narezanog na trakicama. Neovisno o kakvom luku je riječ, njegova priprema zahtjeva pažnju.

Tagovi: