Kako davati kućnom ljubimcu tablete – Liječenje kućnih ljubimaca

Kako davati kućnom ljubimcu tablete - Liječenje kućnih ljubimaca

Većina vlasnika kućnih ljubimaca svoje miljenike doživljava i tretira kao članove obitelji i vrlo su brižni oko njih kada se razbole od bilo koje bolesti i tegobe. Bolestan kućni ljubimac bespomoćno čeka vašu pomoć koju mu kao brižan vlasnik i dugujete. Neke životinjske zaraze mogu preći i na ljude, poput parazita, glista i drugih nametnika, naročito ako u kući imate malu djecu podložniju zarazama, pa je to razlog više da s liječenjem počnete što prije.

Većina lijekova za liječenje životinja je nalik ljudskim lijekovima i dolaze u oblicima za vanjsku (lokalnu) upotrebu ili za unutarnju, obično oralnu terapiju, no, vaš kućni ljubimac može dobiti lijek i u injekcijama ili infuziji. Naravno i u liječenju životinja, kao i u ljudskom liječenju najraširenija je upotreba lijekova u tabletama jer su trajnije, lakše se čuvaju i točno su dozirane, pa je rizik od predoziranja bitno smanjen. Nemojte ljudske lijekove davati svojim kućnim ljubimcima, posjetite veterinara koji će propisati adekvatne lijekove.

Dobri trikovi su davanje tableta kućnim ljubimcima u hrani, no ako su bezvoljni i nemaju teka, to može biti problem. Kućni ljubimac se može naviknuti na uzimanje tableta, samo morate biti odlučni, ali i pažljivi i nježni. U početku možete zatrebati pomoć drugog člana obitelji, ali možete to i sami, nježno ali odlučno rastvorite životinji gubicu pritiskom palca i kažiprsta na kutove u zoni stražnjih zubi, pritom pazite da zubi ostanu pokriveni kožom da vas ne ugrize.

Ako ste vi mirni i vaš kućni ljubimac će biti miran dok mu drugom rukom stavljate na jezik što dublje prema grlu. Nakon toga brzo zatvorite životinji gubicu i malo duže je držite zatvorenu dok je gladite po vratu da proguta tabletu. Ako ne uspijete nemojte biti malodušni, drugi put hoćete, a ovaj put joj tabletu stavite u hranu, u komadić mesa ili kockicu putra s kojim će tableta lako i brzo skliznuti u grlo.

Znamo da i ljudsku djecu moramo ponekada na prevaru dobiti da uzmu lijek, a kod velikih tableta i neke odrasle osobe stvore averziju prema lijekovima u tabletama, no, isti slučaj je i sa životinjama, ako okuse gorčinu lijeka izbjegavat će ih po svaku cijenu, a mogu vas i napasti, ugristi, ogrepsti ili će jednostavno pobjeći. Šest trikova da vaš kućni ljubimac bez otpora proguta tabletu, ako voli sir, sakrijte tabletu u kuglice od sira, ako ih smije uzimati s mliječnim proizvodima.

Ako vaš kućni ljubimac voli hrenovke ili kobasice sakrijte tabletu u komadić, tako će se svaki put veseliti tableti. Zdrobite tabletu ili je sameljite u mlincu za kavu i umiješajte u male mesne okruglice, a možete je umiješati tako praškastu u konzervirana mokra mesna jela. Postoje i šuplje gotove poslastice u koje možete sakriti tabletu koje nabavite kod vašek veterinara i vrlo su prikladne za tablete koje se ne smiju drobiti.


Tagovi: