Kako čujemo zvuk

Kako čujemo zvuk

Kako čujemo zvuk i što je to

Većini nas je teško zamisliti dan bez razgovora ili glazbe. Osim ako niste rođeni gluhi, život u potpunoj tišini vam je apsolutno stran i zapravo ne obraćate pozornost na to koliko se oslanjate na zvuk u svakodnevnom životu. Razgovor i glazba možda su prvo što vam padne na pamet ali zvuk nam također služi za orijentaciju u prostoru jer bez zvuka teško da bi mogli percipirati sve opasnosti i relevantne informacije u našoj neposrednoj okolini.

Zvuk je sastavni dio našeg svakodnevnog života no kako čujemo zvuk i što je on uopće? Zvuk je mehanički val koji se širi u obliku longitudinalnih valova u nekom mediju. Zvuk kao takav ne prenosi nikakvu masu no zato se prenose energija i impuls sile. Kako čujemo zvuk možemo zahvaliti našim ušima koje služe kao kompleksan biološki instrument za percepciju zvučnih valova. U ovome tekstu ukratko ćemo objasniti kako naše uši funkcioniraju i kako nam pomažu čuti zvuk.

Kako čujemo zvuk i građa ljudskog uha

Zvuk je mehanički val koje naše uši mogu uhvatiti i kroz nekoliko kompleksnih koraka pretvoriti u električni signal koji putuje do mozga i tumači se kao zvuk. Budući da je zvuk po svojoj prirodi val, on dolazi u širokom rasponu frekvencija.

Ljudsko uho u stanju je čuti frekvencije u rasponu između 16 Hz i 20 kHz. Frekvencije koje su ispod tog raspona nazivaju se infrazvukom dok su više frekvencije poznate pod imenom ultrazvuk ili hiperzvuk ako se radi o rasponu iznad 1 GHz. Kako bi shvatili kako čujemo zvuk, bitno je prvo znati da se naše uši sastoje od 3 dijela, vanjskog, srednjeg i unutarnjeg uha. Vanjsko uho je vidljiva uška i zvukovod koji se nastavlja na nju te je njihov cilj hvatati zvuk i usmjeriti ga. Zvukovod završava na bubnjiću koji je opna s kojom započinje srednje uho. Kako čujemo zvuk započinje vibracijom bubnjića koji te iste vibracije prenosi na tri sitne košćice u srednjem uhu.

Kako čujemo zvuk i na što treba pripaziti

Nakon što se zvuk pretvori u vibraciju, bubnjić ga šalje na košćice čekić, nakovanj i stremen čiji je cilj pojačati zvučne vibracije i poslati ih prema pužnici koja se nalazi u unutarnjem uhu. Pužnica u sebi ima tekućinu koja u dodiru sa vibracijama stvara valove koje tada hvataju specijalizirane sitne dlačice. Ove dlačice u kontaktu sa strukturom pužnice stvaraju sitne kanale koji se ispunjavaju sa kemikalijama koje u konačnici stvaraju električni signal koji putuje prema mozgu gdje se tumači kao zvuk koji razumijemo. Kako čujemo zvuk kompleksan je biološki proces koji često uzimamo zdravo za gotovo.

Budući da kako čujemo zvuk ovisi o pravilnom funkcioniranju višestrukih sitnih komponenti u tijelu, bitno je da pazimo na svoj sluh koliko je to moguće. Fizička oštećenja sluha nastaju starenjem, učestalom izloženosti glasnim zvukovima, infekcijom ili fizičkim oštećenjem. Budući da se sluh najčešće ne može oporaviti bez upotrebe medicinskih uređaja, pazite na svoje uši i ne izlažite ih prevelikoj buci.


Tagovi: