Kada pada mrak – gdje provjeriti

Kada pada mrak - gdje provjeriti

Jesu li zalasci sunca vrijeme kada pada mrak

Nebeskim tijelima se bave astronomija, NASA, astrologija, meteorologija, poezija i ostale umjetnosti. Izlasci i zalasci sunca su najljepši, najliričniji i najdramatičniji događaji između dana i noći i u mnogim kulturama su dočekivani i ispraćani posebnim ritualima, a u mnogim kulturama je Sunce bilo vrhovno božanstvo. No i noćno zvjezdano nebo okuplja sve romantičare i sanjare svijeta u svim mjesečevim fazama. Uobičajeno vjerujemo da zalazak sunca najavljuje noć, no, jesu li zalasci sunca vrijeme kada pada mrak.

Nisu, naravno, nakon zalaska sunca, često u vatrometu boja, u divnoj mješavine crvene, žute, ljubičaste s primjesama zelene, prvo nastupa sumrak, a sam zalazak i sumrak ovise o zemljopisnoj širini, iako zapravo znamo da sunce ne zalazi, nego se točka našeg promatranja mijenja zbog rotacije zemlje. Sam mrak nastupa od 70 - 140 minuta nakon što sunce zađe iza horizonta ili je bolje reći "potone" ispod horizonta, točnije, mora biti 18° ispod horizonta da bi nastupila noćna faza.

Mrak bježi pred astronomskom zorom

Praskozorje i večernji sumrak nisu baš isti, zora počinje sa suncem ispod horizonta na 18°, a završava kada dođe na 12° ispod horizonta, tada mrak bježi pred astronomskom zorom i dan se polako rađa. Svi fotografi na svijetu obožavaju izlaske i zalaske sunca i pravi su lovci na fenomenalne fotografije, dežuraju najmanje sat vremena prije zalaska i sat vremena prije izlaska sunca kako bi ulovili što senzocionalnije fotografije i zadivili svijet fenomenom koji moderni ljudi propuštaju.

Taj čudesni sat vremena prije izlaska ili zalaska sunca sami fotografi nazivaju, čarobni ili zlatni sat. Ljudima oko ekvatora mrak pada nešto brže nego na drugim zemljopisnim širinama od onih prosječnih 70 minuta do smračivanja, njima smračivanje traje 20 - 30 minuta, a sunce prvo izlazi nad Novim Zelandom. Iako govorimo o satima i minutama zalazak sunca u urbanim naseljima traje tek 2 - 5 minuta. Nikada ne bi upoznali čari zvjezdanog noćnog neba da sunce ne zalazi svaki dan.

Tri zalaska sunca, a samo jedan mrak

Postoje aplikacije s kalkulatorima na kojima možete izračunati izlaske i zalaske sunca za bilo koje mjesto u svijetu, mnogi kalendari uz mjesečeve mijene objavljuju i izlaske i zalaske sunca, a objavljuju ih i mnogi meteorološki prognostičari. No, nailazimo na podatak o tri zalaska sunca, a samo jedan mrak, pa da nas to ne bi zbunjivalo, pojasnimo, radi se o trenucima kada je vrh sunčevog diska prešao horizont, na 6°, 12° ili 18° iz čega proizlaze tri sumraka.

Slijedom tih podataka se razlikuju građanski sumrak, nautički sumrak i astronomski sumrak, a svi nastaju iz sunčeve svjetlosti ispod horizonta koja difuzno raspršuje iz atmosfere i to je još vidljivo na nebu prije nego nastupi mrak. Postoji i takozvani plavi sat koji zapravo traje tek 20 - 30 minuta prije izlaska ili zalaska sunca. Ona čarolija izlazećeg ili zalazećeg sunca koju pokušavaju uloviti fotografi je uvjetovana mnogim ddatnim faktorima, pa je fotografsko čekanje na fenomenalnu sliku samo za strpljive.


Tagovi: