Kada nastupa menstruacija nakon duphastona

Kada nastupa menstruacija nakon duphastona

Menstruacija uz duphastone

Duphastone se koristi kada je menstruacija neredovita i postoje poremećaji u menstrualnom ciklusu, također se koristi kada je menstruacija izrazito bolna. U slučaju endometrioza, prisutnost materičnog tkiva izvan maternice ili kod nekih oblika neplodnosti propisuje se korištenje Duphastone lijeka.

Žene koje su imale nekoliko puta pobačaj ili im prijeti pobačaj dobit će terapiju ovim lijekom kako bi se stablizirala homonalna slika trudnice. U kombinaciji s estrogenom se propisuje terapija Duphaston lijeka kako bi se spriječio poremećaj u sluznici maternice, te kod tegoba uzrokovanih menopauzom ili smanjenom gustoćom kostiju.

Kada menstruacije izostaju ili kada su menstruacije jake ili neredovite liječnik će propisati Duphastone kako bi se menstrualni ciklus normalizirao i krvarenja postala normalna. Pretjerana krvarenja tokom menstruacije mogu dovesti do anemije, manjka željeza uslijed pretjeranog krvarenja. Duphastone je hormonalni lijek koji regulira hormone u ženskom tijelu i na taj način normalizira menstrualni ciklus i omogućava ženi da otkloni poteškoće koje ima tokom menstrualnog ciklusa.

Duphastone može izazvati nuspojave normalizirajući proces menstruacija

Kod korištenja lijeka Duphastone kako bi se normalizirala menstruacija i menstrualni ciklus treba biti oprezan ukoliko postoje poremećaji u radu jetre, bolesti jetre, tumori jetre i bilo kakav poremećaj jetrene funkcije. Ujedno treba biti oprezan ukoliko postoji preosjetljivost na didrogesteron i ostale sastojke Duphastone lijeka.

Kada postoje vaginalna krvarenja čiji uzrok nije poznat liječnk prije korištenja ovog lijeka treba ustanoviti uzrok tog krvarenja kako ne bi došlo do nepotrebnih komplikacija. U terapiji ovim lijekom se mogu pojaviti i rijetki poremećaji kao što su gestacijski herpes, jak svrbež, metabolički poremećaji, pojava žutice, te oštećenje sluha.

Regulacija menstruacija uz ovaj lijek se može primjenjivati kada se kod žena ne javljaju nuspojave koje će im izazvati još veće probleme, nego se treba posavjetovati s liječnikom koji može propisati i neki drugi lijek kako bi se normalizirao menstualni ciklus. U trudnoći je potreban poseban oprez i nadzor liječnika koji će pratiti zdravlje trudnice i trudnoće kako bi trudnoća prošla normalnim tijekom.

Kada dolazi menstruacija uz Duphastone

Izazivanje menstruacija uz lijek Duphastone koji je terapija gestagenima naziva se u medicini supresijsko krvarenje. Ovisno o uzroku zbog kojeg se propisuje ovaj lijek određuju se doze, te se predviđa dolazak menstruacija nakon dva do tri dana iza posljednje tablete iz mjesečne terapije. Obično je to u slučajevima kada menstuacija u potpunosti izostane.

No, postoje slučajevi da dolazi do krvarenja nakon sedam dana uzimanja terapije pa je tada potrebno prekinuti terapiju lijekom Duphastone. Postoji i suprotnost da nakon posljednje tablete dolazi do krvarenja tek nakon osam dana, a razlog zbog kojeg se trebate javiti ginekologu je ako do krvarenja ne dođe nakon 14 dana od posljednje tablete iz mjesečne terapije.

Kada se lijek Duphastone koristi u menopauzi kada dolazi do izostajanja krvarenja što je priordan proces kod žena u pedesetim godinama ali i ranije, uzima se jedna do dvije tablete dnevno tokom 12 do 14 dana u svakom ciklusu, te će se nakon par dana od posljednje tablete javiti krvarenje.


Tagovi: