Kada mogu u mirovinu

Financije

Kada mogu u mirovinu

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

300 kn (39,82 €) 10000 kn (1.327,23 €)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 16:57
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 3000 kn (
398,17 ) na maksimalan rok do 30 dana!


Prednosti za stare (postojeće korisnike):
nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 6.000,00 kn (796,34 €) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 6.104,40 kn (810,19 €), uz EKS 7,26%, iznos Premije 104,40 kn (13,86 €) te iznos mjesečne rate 1.220,88 kn (162,03 €) (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 15 dana. Maksimalni period otplate kredita: 365 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,61%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Kada mogu u mirovinu starosnu

Što nam se radni vijek bliži kraju to nam sve češće pitanje kada mogu u mirovinu dolazi na pamet. U Hrvatskoj je trenutno na snazi zakon o mirovini koji diferencira muškarce i žene. Iz tog zakona proizlazi da muškarci mogu otići u starosnu mirovinu tek kada napune 65 godina, a da pritom imaju minimalno 15 godini mirovinskog staža. S druge strane, taj isti zakon omogućava ženama odlazak u starosnu mirovinu u mlađim godinama života. Trenutno žene mogu otići u mirovinu sa 62 godine i devet mjeseci, dok će u 2022. godini u starosnu mirovinu moći otići tek kada navrše 63 godine.

S obzirom da je ovo jedan oblik diskriminacije hrvatska vlada je donijela odluku da se izjednači starosna dob muškaraca i žena kada mogu u mirovinu. Od 2020. do 2030. godine postupno će se podizati doba granica žena, sve dok ne dostigne dobnu granicu muškaraca za odlazak u starosnu mirovinu. Postoji uvjet koji može utjecati na raniji odlazak u starosnu mirovinu, a to je da osiguranik mora imati 41 godinu radnog staža.

Kada mogu u mirovinu prijevremenu

Zakon o mirovini omogućuje hrvatskim građanima i građankama da odu u prijevremenu mirovinu. To kada mogu u mirovinu prijevremeno definirano je nizom faktora koji na to utječu. Kao i kod starosne mirovine i kod prijevremene mirovine žene trenutno ostvaruju povoljnije uvjete. Muškarci mogu u prijevremenu mirovinu kada napune 60 godina i 35 godina radnog staža. No, baš kao i kod starosne, i kod prijevremene mirovine su poduzete jednake mjere s ciljem izjednačavanja uvjeta između muškaraca i žena do 2030. godine. Kada mogu u mirovinu prijevremeno žene u 2021. godini? Prema trenutnim uvjetima žene mogu u prijevremenu mirovinu u 2021. godinu kada napune 57 godina i devet mjeseci te ako imaju 32 godine i devet mjeseci radnog staža. Valja napomenuti da se dobna granica i godine staža kontinuirano povećavaju sve do 2030. godine, kada bi trebalo doći do izjednačavanja uvjeta između muškaraca i žena za odlazak u prijevremenu mirovinu. S obzirom na dobnu strukturu stanovništva Hrvatske može se očekivati produljene dobne granice za odlazak u prijevremenu i starosnu mirovinu.

kada mogu u mirovinu invalidsku

U Hrvatskoj osim starosne i prijevremene mirovine postoji i invalidska mirovina. I za ovu vrstu mirovine postoje uvjeti za osiguranike kada mogu u mirovinu. Uvjete za odlazak u invalidsku mirovinu se mogu podijeliti u dvije skupine. Prvi uvjeti se odnose na potpuni ili polovični gubitak radne sposobnosti, a drugi uvjeti se odnose na staž. Polovična radna sposobnost se odnosi na radnu sposobnost kada osiguranik može raditi 70 % radnih zadataka na poslu s obzirom na svoje fizičko i mentalno stanje.

Kada mogu u mirovinu ovisi i o određenim razdobljima kada je osiguranik obavljao određene stvari zbog kojih nije mogao raditi. Jedno od tih razdoblja se odnosi na odsluživanje dobrovoljnog vojnog osposobljavanja ili obveznog vojnog roka. Kao što vidite, u Hrvatskoj postoji razvijeni mirovinski sustav koji omogućava osiguranicima odlazak u mirovinu na temelju različitih ostvarenih uvjeta. Također, važno je napomenuti da osiguranik može samostalno odabrati koju vrstu mirovine želi. To se prvenstveno odnosi na starosnu i prijevremenu mirovinu.

Tagovi: