Kada je Hrvatska ušla u eu

Kada je Hrvatska ušla u eu

Pristupni pregovori i kada je Hrvatska ušla u eu

Trenutak kada je Hrvatska ušla u eu ponajviše je ovisio o uspješnosti provođenja pristupnih pregovora između Republike Hrvatske i Europske unije. Prvi odnosi između Hrvatske i EU započeli su 1992. godine kada je Hrvatska priznata od međunarodne zajednice. Odnos se podignuo na višu razinu 2003. godine kada je tadašnja vlada na temelju jednoglasne rezolucije hrvatskog sabora iz 2002. godine poslala zahtjev za članstvom Europskoj uniji u glavnom gradu Grčke Ateni.

Nakon toga, Vijeće europske unije daje zadatak Europskoj komisiji da izradi mišljenje o pristupu Hrvatske u Europsku uniju i to na temelju preko 4 tisuće postavljenih pitanja. Ta pitanja su dostavljena Hrvatskoj u ljeto 2003. godine te je Hrvatska na njih odgovorila u roku tri mjeseca. Na temelju odgovora Europska komisija je dala zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Nakon toga počinju pristupni pregovori između Hrvatske i Europske unije. Brzina hrvatskog provođenja zadataka zadanih od strane unije utjecala je na određivanje dana kada je Hrvatska ušla u eu.

Kada je Hrvatska ušla u eu

Konačan datum kada je Hrvatska ušla u eu na kraju je ovisio o dva važna događaja. Prvi događaj se odnosi na potpisivanje ugovora o pristupanju Republike Hrvatske u Europsku uniju početkom prosinca 2011. godine. Nakon toga, hrvatska vlada provodi nacionalni referendum o pristupanju Hrvatske u uniju. Referendum je održan u siječnju 2012. godine i na njemu se preko dvije trećine građana izjasnilo za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Prema statutu Europske unije sve nove članice moraju isprave o ratifikaciji poslati vladi Italije. Nakon što je to sve napravljeno Hrvatska je mogla postati punopravna članica Europske unije.

Dan kada je Hrvatska ušla u eu (01. 07. 2013. ) predstavljao je početak novog poglavlja u bogatoj povijesti Hrvatske i hrvatskog naroda. Vlada je organizirala glavnu proslavu na trgu bana Josipa Jelačića kojoj su nazočili mnogobrojni politički domaći i strani akteri te veliki broj građana. Proslava je obogaćena kulturnim izvedbama različitih kulturnih grupa koje su uvrštene na Unescovu listu nematerijalne baštine.

Kada je Hrvatska ušla u eu i što je to za nju značilo

Trenutak kada je Hrvatska ušla u eu predstavljao je novi početak u svakodnevnom životu hrvatskih građana i građanki. Ulazak u Europsku uniju sa sobom je donio razne prednosti i nedostatke. No, sveopći je stav da prednosti dominiraju nad nedostatcima. Ono što su hrvatski građani odmah osjetili nakon ulaska je slobodno kretanje među zemljama članicama Europske unije. Također, olakšano im je i zapošljavanje u zemljama članicama. Mladi lakše odlaze na fakultetsko obrazovanje. Nadalje, carine na robu su ukinite što je pospješilo trgovinsku razmjenu između Hrvatske i ostalih članica Europske unije.

No, kao što je već rečeno kada je Hrvatska ušla u eu dogodile su se i određene negativne posljedice. Te negativne posljedice su ponajviše proizašle iz nespremnosti hrvatskog gospodarstva da bude konkurentno gospodarstvima ostalih članica. Zbog toga veliki broj ljudi emigrira iz Hrvatske, dolazi do povećanog uvoza robe, naročito poljoprivrednih proizvoda itd. Na sve te nedostatke vlada hrvatske konstantno reagira te donosi niz mjera kojima se te negativne posljedice nastoje minimalizirati.


Tagovi: