Kada i kako brati krumpir

Kada i kako brati krumpir

Kada se bere krumpir?

U kontinentalnoj Hrvatskoj krumpir se bere krajem kolovoza i početkom rujna. Mladi krumpir će se brati krajem mjeseca svibnja i lipnja. Kao što se može vidjeti, berba krumpira ovisiti će prvenstveno o njegovoj sorti. Ranije sorte beru se u jesensko vrijeme, dok se kasnije sorte beru početkom proljeća. Da li se vade samo zreli krumpiri? Krumpiri se mogu brati i prije potpune zrelosti. Kako se on bere? Danas se berbe krumpira odvijaju na dva razna načina:

Uz kombajn koji ima posebne vadilice koje iz zemlje izvlače krumpire. Ovaj način se primjenjuje kada je u pitanju veći uzgoj. Drugi način je uz pomoć motike i pluga, i često se koristi za osobne svrhe. Kada se krumpiri vade iz zemlje potrebno je obratiti pozornost na pravilno vađenje. Gomolj se ne smije oštetiti. Što ako se ošteti? Ako krumpire oštetimo prilikom vađenja, oni će tada imati kraći rok valjanosti i biti će skloniji propadanju.

Kako se skladišti krumpir?

Krumpir je bez sumnje jedna od najčešćih namirnica u našim domaćinstvima. Riječ je o korjenastom povrću koje ima dulji rok trajanja, posebno ako se pravilno skladišti. Kako se skladišti krumpir? Skladištenje ovisi o mogućnostima. Krumpire je najbolje čuvati na suhom i hladnom mjestu poput kuhinjskog ormarića, podruma, ostave, u papirnatim vrećicama ili kartonskim kutijama. Tamno i suho mjesto onemogućit će krumpiru daljnje nicanje, kao i poprimanje zelene boje i truljenje. Nije preporučljivo da krumpire držite u hladnjaku.

Najidealnije mjesto je podrum, jer krumpiri vole temperaturu do 10 stupnjeva i vlažnost. Nikada nemojte svoje krumpire držati na otvorenoj radnoj površini. Kada dođe u doticaj sa svjetlosti sunca, krumpiri će odraditi fotosintezu i tako postati zeleni. Isto tako, ako ih kupujete u trgovini, pri dolasku doma obavezno ih izvadite iz plastične vrećice kako bi dobili zraka. Preselite ih u košare ili papirnate vrećice. Ako ih ostavite u plastičnim vrećicama i na neprimjerenom mjestu, oni će vrlo brzo propasti - smežurati se i istrunuti.

Kako prepoznati pokvareni krumpir?

Pravilno skladišteni, krumpiri mogu stajati do 2 tjedna. Naravno, ukoliko imate podrum, oni mogu trajati i dulje. Kako prepoznati pokvareni krumpir? To ćete primijetiti po raznim, jednostavnim znakovima - crne mrlje, plijesan, meke točkice na koži. Smežurani krumpiri nisu nužno pokvareni, no ne preporučuje se njihova konzumacija radi promjene u teksturi i okusu. Što je sa zelenim krumpirima? Kada naiđete na zeleni krumpir, to je dokaz da je on bio izložen pretjeranoj svjetlosti. Može se jesti, no njegov okus će biti gorak i može iziritirati probavni sustav.

Za konzumaciju uvijek birajte krumpire koji su na izgled zdravi, bez vidljivih oštećenja ili promjena. Što napraviti s pokvarenim krumpirima? Pokvarene krumpire je najbolje baciti na gnojnicu ili u bio otpad. Krumpire iz berbe potrebno je također skladištiti na navedene načine. Da li različite vrste traže različite načine skladištenja? Odgovor je ne. Svi krumpiri vole iste uvjete skladištenja. Krumpire je potrebno redovito pregledavati kako ne bi proklijali.


Tagovi: