Kada bebe progledaju

Kada bebe progledaju

Bebe i njihov prvi razvoj vida

Kod beba se vid počinje razvijati tokom trudnoće te je kao i za razvoj svih drugih organa u trudnoći obratiti pažnju na razvoj vida u centru za vid u mozgu. Trudnice se trebaju dovoljno odmarati, izbjegavati pušenje, alkohol i droge tokom trudnoće jer sve to može ozbiljno naštetiti razvoju bebe u trudnoći. Bebe kada se rode u prvom tjednu razabiru nijanse sive boje, razaznaju svjetlost i imaju zamućen vid, no one su progledale iako mutno.

Već tjedan dana nakon rođenja bebama se razvija vid tako da mogu razaznati jarke boje poput crvene, žute, zelene, dok će plavu i ljubičastu boju moći razlikovatite za par tjedana. U prvim tjednima se može dogoditi da će bebi jedno oko povremeno bježati u smjeru prema van ili prema unutra što nje ništa neuobičajeno, no ako se to učestalo ponavlja dulje vrijeme potražite pomoć liječnika oftamologa.

Kako biste potaknuli razvoj vida u beba u prvim tjednima ukrasite bebinu sobu žarkim bojama, te neka boje budu kontrastne, a preporučuje se u blizini krevetića ili iznad staviti krevetića što može pomoći ravoju vida.

Bebe i njihov vid do 6 mjeseca starosti

Do drugog mjeseca se bebama oštrina slike pojačala i bebe u ovoj dobi vide sve puno jasnije, te su sposobne pratiti sve što se oko njih kreće i pokušavaju dohvatiti ono što vide. Oko drugog mjeseca će naučiti kako da pomaknu oči bez da pomiču glavu, a vid im postaje osjetljiviji na svjetlost nego u prva dva mjeseca pa ćete svakako trebati smanjiti svjetlo kada beba treba spavati popodne ili po noći.

U dobi od dva i tri mjeseca promjenite položaj krevetića ako vam to prostor dopušta, razvoju vida će pomoći i kada pričate svojoj bebi dok je ona u krevetiću a vi se krećete po sobi jer će vas tako pratiti pogledom. Kada beba spava najbolji položaj je na leđima, a kada je beba budna stavite je na trbuh jer će tako jačati svoje motoričke, ali i vizualne sposobnosti.

U razdoblju od trećeg do šestog mjeseca bebe vide sve dalje i oštrina se dalje razvija i poboljava, te u ovom periodu mogu vidjeti sve boje koje u prvim tjednima nisu mogle razaznati.

Bebe i njihov vid nakon 6 mjeseci starosti

Nakon što bebe navrše šest mjeseci sada vide jako dobro, oštrina je normalna, žele uzimati predmete u ruke i naravno odmah ih ugurati u usta, stoga dijete ne ostavljate nikad bez nadzora dok je budno. U dobi od 6. mjeseca odvest ćete svoje dijete pedijatru na prvi pregled vida kako bi pedijatar prekontrolirao razvija li se bebin vid normalnim tempom. Kod ovog pregleda pedijatar će provesti testove za astigmatizam, dalekovidnost, te kratkovidnost.

Do prve godine života vid bebe se dalje razvija, no razvija se i motorika pa beba počinje s prvim dizanjem, neke rano prohodaju oko devetog mjeseca. Roditelji i drugi koji čuvaju bebu u ovoj dobi trebaju jako paziti da zaštite bebu od ozljeda jer beba je u istraživačkom pohodu i sve je zanima u okolini u kojoj se nalazi. Stoga sklonite sve opasne predmete, opasne tekućine, zaštitite rubove stolova kako se beba ne bi ozlijedila ili ozlijedila oko koje se tek razvija.

Boja očiju u beba kada se rode je plava, no s vremenom će se boja očiju promijeniti jer će se stvarati sve više tamnog pigmenta, pa će vaša beba nakon par mjeseci imati zelene, smeđe, sive ili zeleno-smeđe oči.


Tagovi: