Kada beba smije sjediti

Kada beba smije sjediti

Beba se podizanjem glavice priprema za sjedenje

Nema nekog općeg pravila o bebinom prvom samostalnom sjedenju, jer su sve bebe različiti, one su mali individualci koji se razvijaju svojim tempom. Stare žene su nekada govorile da bebe počinju sjediti sa navršenih četiri mjeseca, no i one su znale da to može početi i kasnije. Beba se podizanjem glave iz ležećeg položaja priprema za sjedenje, to je poput malih spontanih fizikalnih vježbi, ali u toj dobi može samo kratko sjediti okružena jastucima kao potporom.

Ali tako beba počinje sjediti, no neke bebe ni sa šest mjeseci još ne sjede samostalno, bez gubitka ravnoteže i prevrtanja, no, sa osam ili devet mjeseci to se može zvati pravim sjedenjem. Bebino sjedenje u samim počecima ovisi o tome koliko dugo može držati glavu uspravno i koliko se uspješno služi ručicama za održavanje ravnoteže. Bebina glavica je preteška u odnosu na njezino malo tijelo i vratni mišići koji je pridržavaju moraju ojačati kako bi je mogla držati uspravno i sjediti.

Ne brinite i beba koja se prevrće prosjedi

Mnogi roditelji su zabrinuti zbog bebinog stalnog prevrtanja i strahuju da nešto nije u redu s bebinim pokušajima sjedenje. No, ne brinite i beba koja se prevrće prosjedi, jer i to prevrtanje jača bebine mišiće, naročito je važno prevrtanje s leđa na trbuh, tako ona jača i trbušne i leđne mišiće i stječe bolju koordinaciju pokreta. Kada se bebino uživanje u sjedenju u vašem krilu u traženju da se opet, i opet tako ugnijezdi, radite prve pokušaje sjedenja.

Beba mora biti u sigurnom okruženju, kada počinje sjediti, potpora mogu biti jastuci i plišanci, a ostale igračke posložite okolo, privlačit će bebinu pažnju. Bebe na početku sjedenja ne mogu istovremeno obavljati više radnji, samo sjedenje ih može brzo umarati, a posezanje za igračkama ih može rušiti, no sve je to proces ovladavanja ravnotežom. Tek kada bebe ovladaju ravnotežom, uspravnim držanjem glavice i vrata i koordinacijom pokreta, sjedenje okruženo igračkama im postane zabavno.

Što se događa ako beba prerano počne sjediti

Pedijatri su apsolutno protiv preranog posjedanja beba, ako bebe prerano počnu sjediti mogu imati pogrbljenu kralježnicu u lumbalnom dijelu kičme. Što se događa ako beba prerano počne sjediti, prvo ta pogrbljenost kod tromjesečne djece je jako izražena, vidi se i kod četveromjesečne djece koja već sjede, ali je manje izražena i to uglavnom zbog polusjedećeg položaja. Većina djece između 6 - 8 mjeseca života prirodno samostalno sjede i nema zgrbljivanja, pa je kralježnica pravilne građe i držanja.

Beba od šestog mjeseca nadalje se već dobro služi svojim ručicama, upire njima o vlastita koljena, kasnije i o podlogu na kojoj sjedi i nema opasnosti od zgrbljenosti. Ako je vaša bebica na podu, na podlozi za igru okružena igračkama, potrbuške ili se valjuška i okreće i u nekom trenutku se sama uspravi u sjedeći položaj, to je početak samostalnog sjedenja iako će vjerojatno i dalje biti povremenog prevrtanja, ali sve manje i manje i brže će se uspravljati.


Tagovi: