Kad se mijenja sat

Kad se mijenja sat

Dobro je znati kad se mijenja sat

Iako mnogi digitalni satovi i satovi na mobitelu ovu funkciju sami izvršavaju, nije loše za znati kad se mijenja sat. Ako imate ručni sat ili jednostavno želite znati taj podatak, sat se mijenja dva puta u godini, 14. ožujka 2021. i 7. studenog 2021. Vjerojatno ste se u jednom trenutku osim pitanja kad se mijenja sat upitali i zašto to ljudi rade?

Svake godine, u malim satima nedjeljnog jutra u ožujku, 60 minuta nestaje iz sata, a vrijeme se ponavlja svake godine u studenom! Ne, to nije magični trik – to je vrijeme čuvanja dana. Ljetno vrijeme spašavanja (ili „Ljetno vrijeme”, kako je poznato u mnogim dijelovima svijeta) stvoreno je radi boljeg korištenja dugih sunčevih sati ljeta. „Proljeće” satovi prema naprijed sat vremena u ožujku, pomičemo jedan sat dnevnog svjetla od jutra do večeri. Prve nedjelje u studenom „vraćamo se natrag” i vraćamo satove u standardno vrijeme. To je ukratko objašnjenje.

Kad se mijenja sat i odakle je započeo takav običaj?

Uredu, naučili ste kad se mijenja sat, ali zanima vas kada je takav običaj nastao?

Tu ideju prvi put je predložio u eseju Benjamina Franklina 1784. godine, a kasnije je britanskom parlamentu predložio Englez William Willett 1907. godine. Međutim, ona nije postala standardna praksa u Sjedinjenim državama do 1966. godine. Ljetna štednja vremena izvorno je uvedena u Sjedinjenim državama tijekom prvog svjetskog rata i drugog svjetskog rata kako bi se iskoristili duži ljetni sati i uštedjela energija za ratnu produkciju. U godinama nakon drugog svjetskog rata, pojedine države i zajednice odlučile su žele li nastaviti pratiti vrijeme čuvanja dana i kada to učiniti. To znači da su neki gradovi bili sat vremena iza drugih iako su bili odvojeni samo nekoliko milja na karti. Kako bi se zbrka svela na najmanju moguću mjeru, Kongres je 1966. donio Zakon o jedinstvenom vremenu kojim je određeno trajanje daylight štednje. To je postao prvi korak da dan kad se mijenja sat postane ozakonjen i dio jednog običaja.

Kad se mijenja sat i koje zemlje sve to rade?

Ljetno štednja vremena najuspješnije je onima koji žive dalje od ekvatora, gdje su ljeti ljeti dani mnogo dulji nego zimi. Na mjestima bliže ekvatoru, dnevna svjetlost i noćni sati gotovo su isti po dužini tijekom cijele godine. Zato brojni ravnopravni gradovi i zemlje ne sudjeluju u ljetnom štednji. U SAD-u postoji samo nekoliko mjesta koja ne poštuju ljetnu štednju, uključujući dijelove Arizone, Havaja, Portorika, američkih Djevičanskih otoka i američke Samoe.

Trenutačno postoji oko 70 zemalja koje sudjeluju u ljetnom štednji, iako ne nužno po istom rasporedu kao i Sjedinjene Američke Države. Utvrđivanje tko prepoznaje vrijeme čuvanja dana i kada može zvučati kao vrlo kompliciran problem matematičkih riječi.


U Europi, vrijeme čuvanja dana traje od posljednje nedjelje u ožujku do posljednje nedjelje u listopadu. U južnoj hemisferi, gdje počinje ljetna sezona u prosincu, prepoznato je ljetno vrijeme čuvanja od prosinca do ožujka. Kirgistan i Island promatraju razdoblje čuvanja dana tijekom cijele godine; države jedrilice uopće ne poštuju vrijeme čuvanja dana.


Zagovornici potpore ljetnom vremenu štednje navješćuju kako osim smanjenja kriminala i automobilskih nesreća, produljeni dnevni sati također poboljšavaju očuvanje energije omogućavajući ljudima da koriste manje energije kako bi rasvijetlili svoja poduzeća i domove. Suprotne studije tvrde kako je energija ušteđena tijekom ljetnog razdoblja štednje umanjena većom potrošnjom energije tijekom tamnije jeseni i zimskih mjeseci. Stoga je korisno da znate ne samo kad se mijenja sat nego i koje zemlje to rade. Idući put kad vas netko upita kad se mijenja sat, slobodno mu iznesite i ove dodatne informacije koje ste naučili.


Tagovi: