Kad parkirate auto da li ubacite u prvu ili povučete ručnu? Većina je pravila grešku, evo šta je jedino ispravno

Kad parkirate auto da li ubacite u prvu ili povučete ručnu? Većina je pravila grešku, evo šta je jedino ispravno

Auto u prvu kod parkiranja

Vozači stalno raspravljaju o tome što je ispravno kad se auto parkira, ubaciti u prvu, dignuti ručnu, napraviti jedno i drugo ili ne napraviti ništa. Mišljenja su različita, a i iskustva. U koju skupinu vozača vi pripadate?

Ubacivanje u prvu brzinu nakon što ugasite auto na parkingu je ispravna varijanta, te služi kao dodatno osiguranje u slučaju da ručna kočnica otkaže. Naročito ako parkirate na uzbrdici, odnosno nizbrdici, zamislite samo podignuli ste ručnu za kroz neko vrijeme automobil više nije tamo gdje ste ga ostavili nego u podnožju ili još gore zabio se u nešto ili nekoga.

Varijanta da ne dižete ručnu nego da samo ubacite u prvu brinu nakon gašenja auta jest ispravna varijanta, ali zapravo predstavlja dodatno osiguranje. Međutim, ukoliko ste parkirali automobil upravo na uzbrdici ovisno kako ste parkirali automobil ćete ubaciti u prvu ili u rikverc, ali na padini je pametno i dignuti ručnu kočnicu, a ne samo ostaviti automobil u brzini jer to nije dovoljna kočnica za padinu.

Dizanje ručne kad se auto parkira

Pripadate skupini vozača koji kod parkiranja samo i isključivo dižu ručnu kočnicu kao osiguranje da se auto ne pomakne? Ovo je također ispravno, međutim morate biti svjesni da se kočnica može pokvariti i otpustiti, pa zapravo vaš automobil nije zakočen kako ste vi mislili da će biti.

Korištenje kočnice se preporučuje iz dva jednostavna razloga, prvo kada je koristite smanjujete proces korozije na kočnici jer je upotrebljavate pa ona neće zahrđati. Drugi razlog je osiguranje automobila da se on ne pomakne ni centimetra bez obzira na kakvoj površini ste automobil parkirali.

Ukoliko je vaš auto nov nećete imati brige da bi kočnica mogla otpustiti zbog kvara kao kod starijih modela automobila. No, nikad se ne zna jer rezervni dijelovi za automobil ne traju vječno i potrebno ih je redovito kontrolirati i mijenjati. Stoga, koristite svoju ručnu kočnicu bez brige ukoliko redovno servisirate svoj automobil, a ukoliko ne radite redovne servise mogli biste imati i puno veće probleme sa automobilom osim ručne kočnice.

Ubacite u prvu i dignete ručnu kad se auto parkira

Tip ste vozača koji voli imati stvari pod kontrolom i zasigurno kod parkiranja automobila stavljate mjenjač u prvu brzinu i dižete ručnu kočnicu. Radite ispravno jer zapravo dvostruko osiguravate automobil koji je parkiran da ne bi krenuo s mjesta, naročito na uzbrdicama.

Možda ovakva navika jest duplicirana jer uključuje dva postupka, no zato je i sigurnost za vaš automobil dvostruki. Ako ovako postupate svakako nećete pogriješiti. Međutim, kod starijih automobila dizanje ručne naročito po zimi postoji mogućnost kod jako niskih temperatura da se kočnica zamrzne, osobito kod duljih parkiranja zimi kad se auto ne pali redovito nego stoji na parkingu pod utjecajem velikih hladnoća. U tom slučaju potrebno je s vremena na vrijeme auto i uključiti i provozati ga nekoliko kilometara jer neće se samo kočnica smrznuti već i neki drugi dijelovi u automobilu.

Ukoliko i inače imate problema sa ručnom kočnicom radije se što prije obratite mehaničaru za popravak kvara kako biste mogli smireno koristiti ručnu kočnicu koja ima jednu od osnovnih funkcija za automobil.


Tagovi: