Jeste li znali, ovo je jedina namirnica bez roka trajanja. Zdrava je, a traje gotovo vječno.

Hrana i piće

Jeste li znali, ovo je jedina namirnica bez roka trajanja. Zdrava je, a traje gotovo vječno.

Najstarija namirnica koja se koristi kao zaslađivač

Med je najstarija namirnica koja se vijek vjekova dugo koristi kao zaslađivač za čajeve, kolače i druge stvari. Med je slatka, gusta i viskozna namirnica koja ima veoma specifičan okus i miris, te je prirodnog podrijetla i puno je zdravija varijanta zaslađivača, za razliku od šećera. Med je čak dva puta slađi od šećera jer on sadrži u sebi fruktozu, dok s druge strane je više siromašan energijom naspram šećera jer u sebi sadrži vodu. To je proizvod koju čovjek već jako dugo poznaje te je veoma cijenjen zbog svoje nutritivne vrijednosti. Mnogi od nas posežu za medom kada smo bolesni primjerice kada nas grlo boli, ili kada bismo si htjeli nešto zasladiti kao tip čaj.

Klasični šećer je disaharid koje tijelo uz pomoć enzima rastavlja odnosno invertira na glukozu i fruktozu. Med ne prolazi taj proces jer je već invertni šećer te je stoga probavljiviji i bolji za naš organizam, posebice za malu djecu te starije i bolesne ljude koji imaju osjetljiviju probavu.

Namirnica koju svi koristimo i koja nema rok trajanja

Med je namirnica koja nema određeni rok trajanja, a najstariji med na svijetu je star čak 3000 godine! Ukoliko je med pravilno skladišten, može jako dugo trajati. Med se bazira na šećeru, i sadrži malu količinu vode s čime je razvoj bakterija i mikroorganizama veoma otežan. Također, pH kiselost meda iznosi između 3 i 4,5, što znači da sve što se želi ili samo pokuša se nastaniti biva uništen odnosno ne može preživjeti u medu, tako da bakterije mogu zaboraviti na med. Med je namirnica koja je u potpunosti proizvedena od strane pčela.

Pčele skupljaju nektar, koji je veoma bogat vodom, no onda kasnije u procesu stvaranja meda, pčele sa svojim mahanjem krila uklone dosta vode. Isto tako, pčele sadrže enzim koji izbacuju tokom proizvodnje meda i koji se pomiješa sa nektarom, te time nastaju dva bitna spoja koja pomažu kod dugovječnosti meda, a to su glukozna kiselina i vodikov peroksid.

Prirodna i zdrava namirnica s puno prednosti

Med je jedno najstarijih namirnica, i često su znali arheolozi pronaći u iskopinama posude u kojima se nalazi med i posve je sačuvan i dalj normalno jestiv. Također, uz med bi se našla i još nekoliko namirnica kao što šećer, sol, osušena riža i slično koja bi pomogla kod sačuvanja svježine meda. Iako je med i nakon toliko puno godina jestiv, nakon toliko vremena naravno da izgubi na svojim ljekovitim svojstvima. Stoga je za te stvari bolje jesti malo ipak svježiji med. Med inače posjeduje razna korisna i ljekovita svojstva.

Dokazano je da uz konzumaciju meda, organizam više sadržava kalcija iz hrane, što isto vrijedi i za magnezij. Također, ako šećer zamijenite s medom, organizam će bolje izvući, iskoristiti i zadržati proteine, vitamine i druge tvari. Ujedno, sportašima osigurava brzi izvor energije te se dulje razgrađuje, s čime imaju više energije kroz veći vremenski period. Med poboljšava rad kod svih organa, potiče bolju mentalnu i fizičku aktivnost, poboljšava vaš imunitet i daje snage tijelu.

Tagovi: