Što je intervertebralni disk

Što je intervertebralni disk

Što je intervertebralni disk?

Intervertebralni disk je "jastučić", struktura koja se nalazi između kostiju kralježnice, između kralježaka u kralježničkom stupu. Intervertebralni disk se sastoji od vanjskog jakog vlaknastog prstena koji okružuje meku i elastičnu unutarnju jezgru. Intervertebralni diskovi imaju važnu ulogu u održavanju kralježnice stabilnom i fleksibilnom, te u apsorpciji šoka i opterećenja prilikom kretanja i opterećenja tijela. Diskovi također pomažu u sprečavanju trenja između kralježaka, oni omogućuju kralježnici da se savija i okreće, te apsorbiraju udarce i pritisak tijekom kretanja i sjedenja. Međutim, ako diskovi budu oštećeni ili istrošeni, mogu uzrokovati bolove u leđima i druge probleme sa kralježnicom. Različiti faktori, kao što su dob, traume, genetika, stil života i drugi zdravstveni uvjeti mogu utjecati na zdravlje intervertebralnih diskova. Oštećenje ili degeneracija intervertebralnih diskova može dovesti do bolova u leđima, ukočenosti i drugih problema sa kralježnicom. Mnogi čimbenici mogu utjecati na zdravlje i funkciju diskova, uključujući dob, traumu, genetiku, način života i druge zdravstvene uvjete.

Intervertebralni disk - kako očuvati

Postoji nekoliko bolesti koje se mogu pojaviti na intervertebralnim diskovima. Neki od najčešćih poremećaja diskova su hernija diska, degeneracija diska, spinalna stenoza, spondilolisteza. Postoje i načini za očuvanje zdravlja intervertebralnih diskova. Vrlo je bitno održavanje zdrave tjelesne težine jer prekomjerna težina može stvoriti dodatni pritisak na kralježnicu i intervertebralni disk, što može dovesti do oštećenja. Redovita tjelesna aktivnost jača mišiće i kosti kralježnice, što može pomoći u tome kako očuvati intervertebralni disk. Pravilno držanje tijela tijekom sjedenja, stajanja i kretanja može pomoći u očuvanju zdravlja kralježnice i intervertebralnih diskova. Izbjegavanje dugotrajnog sjedenja je isto bitno jer dugotrajno sjedenje može stvoriti dodatni pritisak na kralježnicu i intervertebralne diskove, što može dovesti do oštećenja. Podizanje tereta na pravilan način može pomoći u smanjenju rizika od oštećenja intervertebralnih diskova. Pravilna prehrana bogata hranjivim tvarima može pomoći u očuvanju zdravlja intervertebralnih diskova. Smanjenje stresa je isto važno budući stres može uzrokovati napetost u mišićima kralježnice, što može dovesti do oštećenja intervertebralnih diskova. Sve ove metode mogu pomoći u očuvanju zdravlja kralježnice i intervertebralnih diskova. Ako već imate problema s intervertebralnim diskovima, važno je konzultirati liječnika kako bi se postavila dijagnoza i utvrdio najbolji način liječenja.

Bolestan intervertebralni disk - kako se liječi

Liječenje bolesti kada je u pitanju intervertebralni disk ovisi o vrsti bolesti i ozbiljnosti simptoma, a može uključivati različite pristupe o čemu je potrebno prije svega potražiti liječničku pomoć, obaviti po uputi liječnika potrebne preglede itd. kako bi se došlo do pravilne dijagnoze ovog oboljenja. Konzervativno liječenje uključuje uključuje uporabu lijekova protiv bolova, protuupalnih lijekova, mišićnih relaksansa, fizikalne terapije, masaže, akupunkture, toplinske i hladne terapije, kao i prilagođavanje aktivnosti i načina života kako bi se smanjilo opterećenje kralježnice. Injekcije se ponekad koriste u obliku injekcije kortikosteroida i anestetika kako bi se smanjila bol i upala. U nekim slučajevima, kada konzervativni pristupi nisu dovoljni, može biti potrebna kirurška operacija kako bi se riješio problem. Operacija može uključivati uklanjanje dijela oštećenog diska ili ugradnju umjetnog diska. Važno je napomenuti da su neke vrste bolesti intervertebralnog diska kronične i dugotrajne, stoga su dugotrajni konzervativni pristupi često nužni kako bi se simptomi kontrolirali i smanjili. U svakom slučaju, najbolje je konzultirati se sa stručnjakom, kao što je ortoped ili neurokirurg, kako bi se postavila ispravna dijagnoza za intervertebralni disk i utvrdio najbolji plan liječenja za pacijenta.


Tagovi: