Što je infliksimab

Što je infliksimab

Što je infliksimab

Infliksimab je biološki lijek koji se koristi u liječenju određenih autoimunih bolesti, kao što su reumatoidni artritis, Crohnova bolest, ulcerozni kolitis i psorijatični artritis. Infliximab je vrsta monoklonskog antitijela, što znači da je dizajniran da cilja i veže se na specifični protein u tijelu koji igra ulogu u upalnom odgovoru. Taj protein se zove tumor nekroza faktor alfa (TNF-alfa). TNF-alfa je važan regulator upale u tijelu, ali u nekim autoimunim bolestima, kao što su gore navedene, taj protein može postati prekomjerno aktivan, uzrokujući kroničnu upalu i oštećenje tkiva. Infliksimab se vezuje za TNF-alfa i sprečava ga da djeluje na stanice u tijelu, što dovodi do smanjenja upale i simptoma bolesti. Infliximab se primjenjuje intravenozno, obično u bolnici ili ambulantnoj klinici pod nadzorom zdravstvenog osoblja. Važno je napomenuti da infliximab može imati nuspojave, uključujući povećani rizik od infekcija, reakcije na mjestu uboda ili sistemske reakcije kao što su glavobolje, vrućica i groznica. Stoga se primjenjuje samo pod nadzorom medicinskog osoblja i u odgovarajućim uvjetima.

Infliksimab sintetički proizvedeni protein

Infliksimab je biološki lijek koji se sastoji od monoklonskih antitijela, što su proteini proizvedeni u laboratoriju koji se vežu za specifične proteine ​​u tijelu. Dakle, to je monoklonsko antitijelo koje se veže na tumor nekroza faktor alfa (TNF-alfa), protein koji igra važnu ulogu u regulaciji upale u tijelu. Proizvodi se pomoću rekombinantne DNA tehnologije, koja uključuje umetanje gena koji kodira infliksimab u stanice kvasca, gljivica ili drugih organizama. Ove stanice zatim proizvode i izlučuju ga u tekućinu u kojoj su uzgajane. Infliximab se čisti iz ove tekućine i formulira u obliku za intravenoznu primjenu. Važno je napomenuti da se sastav i formulacija infliximaba mogu razlikovati ovisno o proizvođaču i obliku lijeka koji se koristi. Stoga je važno pratiti upute liječnika i/ili ljekarnika prilikom primjene infliksimaba i pažljivo pročitati upute za uporabu dostupne uz lijek. Iako inflixsimab nije prisutan u prirodi, on ima sličnu strukturu kao antitijela koja se prirodno proizvode u ljudskom tijelu za borbu protiv infekcija i upala.

Kako se proizvodi infliksimab

Proizvodnja infliksimaba nije jednostavan proces, ali se danas dobro usavršio, pa se kao i drugi biološki lijekovi proizvode u velikim količinama za upotrebu u medicini. Za proizvodnju infliksimaba potrebna je rekombinantna DNA tehnologija. Ova tehnologija uključuje umetanje genetskog koda koji kodira infliksimab u stanice kvasca, gljivica ili drugih organizama, koje se zatim uzgajaju u laboratoriju. Ove stanice proizvode infliximab, koji se zatim čisti i formulira u obliku lijeka za intravenoznu primjenu. Sam postupak proizvodnje infliksimaba je složen i uključuje nekoliko koraka, uključujući kultivaciju stanica, ekstrakciju proteina, čišćenje i formuliranje. Zahtijeva strogu kontrolu kvalitete i pridržavanje strogo definiranih protokola i propisa za osiguranje sigurnosti i učinkovitosti lijeka. Proizvodnja infliksimaba je skupa i složena, što odražava se na cijenu ovog lijeka. Međutim, infliximab i drugi biološki lijekovi postaju sve češći u medicinskoj praksi zbog njihove učinkovitosti u liječenju autoimunih bolesti. Infliksimab je sintetički proizvedeni protein, koji se proizvodi korištenjem rekombinantne DNA tehnologije. Ova tehnologija omogućava proizvodnju proteina kao što je infliximab u laboratoriju, a ne u prirodi.


Tagovi: