Impetigo – uzrok, simptomi, liječenje

Impetigo - uzrok, simptomi, liječenje

Impetigo uzroci

Impetigo je zarazna bolest kože, zapravo infekcija, koja se najčešće javlja kod male dojenčadi i djece. Uobičajeno se javlja u obliku čireva na licu oko nosa i usta, a ranice pucaju i nastaje krasta koja je svijetlo smeđe boje. No, ove se ranice mogu pojaviti i bilo gdje na tijelu, a ne samo na licu. S obzirom da je ova infekcija vrlo zarazna može se dodirom vrlo lako prenijeti na druge osobe. Zarazni period traje do dva dana nakon početka korištenja antibiotika, jer je impetigo zarazan i ne prolazi ukoliko se ne liječi antibioticima. Postoje i ozbiljniji oblici ove bolesti kada rane prodiru dublje u tkivo i nastaju duboki čirevi.

Uzroci ove zarazne infekcije su streptokoki a ukoliko se ne liječi može dovesti do zatajenja bubrega, stoga vrlo oprezno ako se infekcija pojavi potrebno je odmah započeti terapiju antibioticima.

Bolest se prenosi dodirom i može se prenijeti kontaktom zaraženih predmeta poput odjeće, posteljine, ručnika, igrački na kojima se bakterija može dugo zadržati i preživjeti do novog domaćina.

Impetigo simptomi

Impetigo ili slatke kraste kako ih se u narodu naziva zbog boje krasti koje su boje meda mogu se pojaviti ne samo od djece i dojenčadi nego i kod odraslih osoba. Ova zarazna bolest započinje simptomima da na koži nastanu čirevi koji su ispunjeni tekućinom, ponekad i gnojem ako su dublji, a kada tekućina iscuri nastaju kraste boje meda.

Ukoliko su slabiji higijenski uvjeti ova bakterija ima veće šanse da se raširi, stoga ako netko u kući ima ovu zaraznu bolest nastojte je izolirati i sve predmete koje zaražena osoba dodiruje tretirajte pod visokim temperaturama ili nakon bolesti stavite u izolaciju na dulji period kako bi bakterije nakon nekog vremena odumrle.

Impetigo može biti opasan za novorođenčad jer može izazvati velike mjehure koji pokrivaju veće površine kože, pa će one pocrveniti i kože će se ljuštiti. Također je ova bakterija opasna za dijabetičare koje mogu razviti ektima bolest u obliku živih rana, popraćeno otečenim limfnim čvorovima.

Impetigo liječenje

Impetigo zarazna bolest se liječi antibioticima i najbolje je liječenje započeti odmah pri pojavi prvih simptoma, čireva na licu ili tijelu. Kako smo već napomenuli ova zarazna bolest ne prolazi sama od sebe, a neliječenje može izazvati zatajenje bubrega, stoga iako bolest nije teška može biti opasna.

Kod djece s obzirom da im se tijelo razvija, tako i koža razvija i rasteže impetigo neće ostaviti ožiljke, no kod odraslih osoba kod kojih se koža teže regenerira i obnavlja moguće je da će na mjestu krasti ostati ožiljci, naročito ako su čirevi bili duboko ispod površine kože.

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom, a analiza tekućine ili gnoja će potvrditi o kojem se točno streptokoku radi. Mikrobiološka analiza tekućine se radi kada inicijalni antibiotik ne pomaže i bolest ne prolazi, pa je potrebno utvrditi točno o kojoj bakteriji se radi kako bi se odredio novi antibiotik koji će izliječiti ovu zaraznu bolest. Antibiotici se daju u obliku kreme ili masti koje se primjenjuju lokalno na kožu koja je zahvaćena, tokom tjedan dana nakon čega bi se bolest trebala povući.


Tagovi: