Imbruvica – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Imbruvica - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Imbruvica i njegovo djelovanje

Lijek Imbruvica je djelotvoran lijek kod liječenja raka, kroničnog limfocitne leukemije. Ovaj se lijek koristi kao mono-lijek, ali i u kombinaciji sa drugim lijekovima za liječenje limfocitne leukemije. Lijek se primjenjuje uz strogi nadzor liječnika, te se ne smije koristiti samostalno. Doza se određuje individualno ovisno o zdravstvenom stanju osobe i stupnju razvoja bolesti. U pravilu se ovaj lijek koristi do progresije bolesti ili do trenutka kada pacijent više ne može podnijeti liječenje ovim lijekom.

Potreban je oprez u primjeni lijeka Imbruvica u slučajevima zatajenja srca, pojave srčanih aritmija, neutropenije s infekcijom ili vrućicom, te u slučaju ne-hematološke toksičnosti stupnjeva većih od 3. stupnja. Kada ove opasnosti prestanu može se nastaviti terapija ovim lijekom, što će odrediti liječnik specijalista u dozama ovisno o individualnoj situaciji. Ukoliko se propusti doza, može se uzeti doza isti dan nakon predviđenog termina, a sljedeći dan se može nastaviti terapija prema predviđenom rasporedu, naravno sve uz nadzor liječnika.

Nuspojave lijeka Imbruvica

Nuspojave se mogu pojaviti ukoliko postoje oštećenja bubrega, te oštećenja jetre, kao i kod bolesti srca, stoga je potrebno pratiti pokazatelje u krvi koji mogu upućivati na spomenute poremećaje. Također je potreban oprez u slučaju alergije na neki od sastojaka lijeka, a moguća su krvarenja koja su povezana sa trombocitopenijom, no i krvarenja koja su povezana sa gastrointestinlnim krvarenjem, hematurijom, te intrakranijalnim krvarenjem. Rizik od nuspojava se povećava kada se istovremeno sa lijekom Imbruvica koriste lijekovi antikoagulansi ili antitrombocitni lijekovi.

Ujedno ukoliko osoba mora na operaciju preporučuje se prekinuti terapiju lijekom Imbruvica barem 7 dana prije operativnog zahvata kako bi se organizam očistio od supstanci lijeka i normaliziralo krvarenje. Kao nuspojava se može pojaviti i puknuće slezene nakon prekida liječenja ovim lijekom, pa naročito treba paziti ukoliko se pojavi bol u gornjem lijevom dijelu trbuha. Infekcije su također moguće nuspojave i to gljivične infekcije koje mogu završiti i sa smrtnim ishodom. Nemelanomski rak, hipertenzija nuspojave su koje se mogu pojaviti u terapiji ovim lijekom.

Iskustva u terapiji lijekom Imbruvica

Iskustva osoba koje su bile ili jesu na terapiji lijekom Imbruvica su različita. Kod nekih je moguća pojava infekcija gornjih dišnih puteva, poremećaji imunološkog sustava, a kod nekih se pojavio poremećaj probavnog sustava i metabolizma, kao što su mučnine, povraćanja, konstipacije, proljevi, te stomatitis. Neki se pacijenti žale na glavobolje i omaglice, te periferne neuropatije. Rijetko se kod nekih pacijenata javlja i ishemijski moždani udar, te prolazni ishemijski napadaj.

Određeni broj pacijenata je imao poremećaj vida u oblku zamagljenog vida, te krvarenja u oku. Vrlo često se javljaju poremećaji povezani sa srcem kao što su zatajenja srca i atrijska fibrilacija, te rijetko se javljaju ventikularna tahiaritmija. Moguć je i poremećaj rada jetre kao zatajenje jetre, te poremećaj rada bubrega u terapiji lijekom Imbruvica, što će se pokazati kroz razinu kreatinina u krvi i razini jetrenih enzima.

Iskustva su nekih osoba u terapiji ovim lijekom da im se pojavljuju poremećaji na koži kao urtikarija, angioedem, neurofilne dermatoze, a vrlo rijetko će doći do Stevens-johnsonovog sindroma. Neke su osobe iskusile i promjene u mišićima, te osjetili mišićno-koštane bolove.


Tagovi: