Atrijska fibrilacija – uzrok, simptomi, liječenje

Atrijska fibrilacija - uzrok, simptomi, liječenje

Atrijska fibrilacija - uzrok

Atrijska fibrilacija najčešća je vrsta srčane aritmije koju karakteriziraju nepravilni otkucaji srca i loša cirkulacija krvi. Ovo stanje se razvija kao rezultat strukturnih promjena u srcu. Uzroci uključuju dob, obiteljsku povijest, bolesti srca, visoki krvni tlak, dijabetes, kronično zatajenje bubrega, plućne bolesti i promjene štitnjače. Nije uvijek moguće utvrditi uzroke ovog stanja jer su u nekim slučajevima abnormalnosti prisutne od rođenja. Atrijska fibrilacija može biti akutna i kronična, a dijeli se u 3 vrste. Paroksizmalna, kada se aritmija pojavljuje i nestaje sama od sebe, može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko dana. Perzistentni oblik kada ne nestaje spontano, već ga je potrebno adekvatno liječiti kardioverzijom. Trajni oblik kada traje duže od godinu dana i ne nestaje niti liječenjem. Ovo stanje se treba vrlo pažljivo razmotriti jer može biti iza puno ozbiljnijeg stanja poznatog kao zatajenje srca. Također može pridonijeti stvaranju ugrušaka koji dovode do srčanog ili moždanog udara. Kada se ne pregleda i ne liječi pravilno, može izazvati određene komplikacije kod bolesnika.

Atrijska fibrilacija - simptomi

Budući da je atrijska fibrilacija bolest koja se razvija tijekom vremena, postaje teža kako osoba stari. Mnogi ljudi ne potraže adekvatan tretman u početnoj fazi problema, a tada bolest postaje trajna. Muškarci imaju veću vjerojatnost da će razviti ovo stanje nego žene. Zbog nepravilnog rada, srce ne pumpa krv kako bi trebalo i opskrba kisikom u tijelu je ugrožena. To se može vidjeti kroz niz simptoma. Među najčešćim su: umor tijekom napora, otežano disanje, bol u prsima, dispneja, vrtoglavica, nepravilan rad srca, slabost. Atrijska fibrilacija može pogoršati simptome postojećih bolesti, poput koronarne bolesti srca. Kako bi se, moguće je kontrolirati neke čimbenike rizika, kao što su hipertenzija, tjelesna neaktivnost, povišeni kolesterol, pretilost, pušenje, zlouporaba alkohola. Međutim, starija dob i srčani poremećaji pri rođenju utječu na rizik od razvoja ovog stanja. Valja napomenuti da ovi simptomi mogu biti pokazatelji drugih bolesti, stoga je važno da ih liječnik dijagnosticira na vrijeme.

Atrijska fibrilacija - liječenje

Da bi se potvrdila atrijska fibrilacija, osim fizikalnog pregleda, potrebno je učiniti i dodatne pretrage. To uključuje elektrokardiogram, jednostavan test koji se koristi za bilježenje električne aktivnosti srca. Krvni testovi su ključni u određivanju uzroka ili okidača za ovo stanje. Holter monitor 24 koji bilježi otkucaje srca 24 sata dnevno, s ciljem procjene uzroka problema poput ubrzanog rada srca ili vrtoglavice. Ehokardiogram, metoda kojom se u kardiologiji otkrivaju strukturne promjene na srcu. Liječenje se temelji na dvije metode: upravljanju simptomima kontroliranjem ritma ili otkucaja srca i sprječavanju krvnih ugrušaka. Specijalist će odrediti najbolji način liječenja za kontrolu i sprječavanje stvaranja ugrušaka.
Promjene načina života u kombinaciji s liječenjem važne su za uspješniju terapiju. Određene promjene u načinu života iznimno su važne kada je u pitanju atrijska fibrilacija. Prevencija zahtijeva: uravnoteženu prehranu, prestanak pušenja, kontrolu krvnog tlaka, umjerenu konzumaciju alkohola i napitaka s kofeinom, smanjenje tjelesne težine, redovitu tjelesnu aktivnost i kontrolu glukoze.


Tagovi: