Humalog – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Humalog - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Humalog i njegovo djelovanje

Lijek Humalog je djelotvoran u liječenju bolesti dijabetes u kojoj je potrebno davati inzulin. Ovaj lijek djeluje brže od humanog inzulina u drugim lijekovima, te kada gušterača prirodno ne proizvodi dovoljno inzulina u tijelu. Lijek je namijenjen za dugotrajnu kontrolu šećera i vrlo brzo djeluje, a treba se konzumirati 15 minuta prije obroka kako bi bio djelotvoran.

Lijek Humalog se može kombinirati s inzulinom duljeg djelovanja ako vam je liječnik tako propisao, ovisno o stanju vaše bolesti dijabetes. Mijenjanje lijeka je preporučeno samo ako je tako odredio liječnik i potreban je nadzor liječnika kod promjene lijeka. Lijek se može primjenjivati kod odraslih ali i kod djece.

Ne preporučuje se koristiti ovaj lijek ako je nastupila hipoglikemija, niska razina šećera u krvi, ukoliko ste alergični na bilo koji od sastojaka lijeka. Oprez je potreban ukoliko već trošite druge lijekove koji sadrže inzulin pa su redovite kontrole glukoze u krvi neophodne kako ne bi došlo do hipoglikemija.

Nuspojave lijeka Humalog

Nuspojave u terapiji lijekom Humalog se mogu pojaviti u kombinaciji sa drugim lijekovima koje uzimate na redovnoj ili povremenoj bazi, stoga je potrebno liječnika obavijestiti o svim lijekovima koje trošite kako biste izbjegli nepotrebne nuspojave. Vrlo česta nuspojava koja se javlja u terapiji ovim lijekom je hipoglikemija, pa se u takvom stanju ne preporučuje upravljanje vozilima i strojevima.

Kao nuspojava u terapiji lijekom Humalog se može pojaviti i reakcija na mjestu uboda injekcije naročito ako injekciju aplicirate uvijek na isto mjesto. Postoje razlike između humanog i životinjskog inzulina, pa ukoliko prelazite s jedne na drugu vrstu trebate biti pod nadzorom liječnika kako bi vaša šećerna bolest bila pod kontrolom i kako ne biste imali nuspojava u zamjeni lijekova. Nuspojava se može pojaviti i kod predoziranja kao hipoglikemija, te se može pojaviti plitko disanje, koža poblijediti, te će se trebati primjeniti injekcija glukona.

No, kao nuspojave se mogu pojaviti i umor, mučnina, brzi otkucaji srca, nervoza, drhtavica, hladan znoj i glavobolja. S druge strane ukoliko ne primjenjujete ovaj ili neki drugi lijek kao primjenu inzulina može nastupiti hipergliekemija i dijabetička ketoacidoza.

Iskustva u terapiji lijekom Humalog

Iskustva pacijenata koji imaju bolest dijabetes, šećerna bolest, u primjeni lijeka Humalog su pozitivna jer lijek djeluje vrlo brzo, no zbog tog svog brzog djelovanja može dovesti do hipoglikemija. Stoga ukoliko osoba prima inzulin kroz neki drugi lijek, treba pratiti propisane doze ovog lijeka kako ne bi došlo do hipoglikemija. Lijek se treba injektirati 15 tak minuta prije obroka kako bi mogao djelovati.

No, iskustva su pacijenata da do hipoglikemija može doći i ako se primjeni veća doza lijeka od propisane, kod preskakanja obroka ili kod promjene načina prehrane. Također do hipoglikemija može doći kada se nešto teško radi ili naporno vježba prije, ali i poslije obroka. Probelmi s bubrezima i jetrom također mogu dovesti do hipoglikemija, ali i ako se pojavi neka infekcija u tijelu, stoga treba biti pažljiv i čuvati se od infekcija. Ujedno se ne preporučuje konzumirati alkohol dok ste na terapiji lijekom Humalog jer alkohol djeluje na razinu šećera u krvi, te trebate paziti da informirate liječnika o svim lijekovima koje koristite uz ovaj lijek.


Tagovi: