Hrvatska ženska imena

Zanimljivosti

Hrvatska ženska imena

Hrvatska ženska imena, zašto je odabir imena bitan

Prve dojmove najviše stječemo na temelju toga kako se netko izražava, kako se odijeva i kako se zove. Znanstvenici tvrde kako roditelji posebnu pažnju obraćaju na to kako nazivaju djevojčice. Istraživanja pokazuju kako djevojčice sa ženstvenijim imenima poput Izabela imaju veću šansu se uklopiti u društvene stereotipe i prosječnost nego djevojčice koje imaju jednostavnija imena. Djeca s neobičnijim imenima imaju 3 do 5% lošiji uspjeh u svojem školskom obrazovanju nego djeca s tradicionalnijim imenima. Iako ovakva istraživanja ne moraju određivati kako će netko nazvati svoje dijete, pokazuju kako odabir imena može utjecati na život. Hrvatska ženska imena također mogu biti jedinstvena, tradicionalna ili moderna. „Kako će se zvati“ je prvo pitanje koje budući roditelji dobe sa strane obitelji i prijatelja. Neki roditelji unaprijed odrede ime svojeg djeteta, razlozi tome su različiti. Kada su u pitanju Hrvatska ženska imena veliki dio roditelja žele tradicionalna imena. U Hrvatskoj zadnjih godina raste trend gdje se djeca nazivaju s jedinstvenim imenima, tako danas u Hrvatskoj imamo djevojčice koje se zovu Hurem i Lorelai. Kako odabrati ime? Za početak morate znati da ime mora biti zvučno, pamtljivo i razumljivo. Kod odabira imena razmislite dobro o sljedećim stavkama: Ime mora odgovarati prezimenu. Ako imate dugačko prezime tada je poželjno da je ime kraće, i obrnuto. Obratite pozornost da posljednje slovo imena vašeg djeteta nije isto kao i prvo slovo prezimena. Izbjegnite odabir imena koje se rimuje s prezimenom. Pri imenu dobro razmislite i o potencijalnim nadimcima tog imena. Proučite značenje imena koje vam se svidi.

Hrvatska ženska imena, najpopularnija ženska imena u Hrvatskoj i njihovo značenje

Odabir imena djeteta nije nimalo lagan i jednostavan zadatak. U Hrvatskoj je običaj djeci davati imena predaka, najpopularnija imena su svakako imena raznih velikana, svetaca i imena iz svijeta književnosti. Globalizacija je blago promijenila taj trend u Hrvatskoj, pa tako danas možete pronaći mnoga tradicionalna i interesantna imena. Prema podacima za 2020 godinu najpopularnija Hrvatska ženska imena su: Mia, Lucija, Sara, Ema. Naveli smo kako je bitno pri odabiru imena obratiti pažnju na njegovo značenje, što prema popisu ovih imena hrvati i rade. Mia dolazi od grčke riječi „mea“ i znači jedina. Lucija je izvedenica iz latinske riječi „lux“ a znači svjetlost. Sara dolazi iz hebrejske riječi „Sarah“ i znači princeza. Ema je izvedenica iz germanske riječi „Ermen“ i znači cijela, univerzalna. Neka od ostalih često biranih imena su: Anamarija, Antea, Barbara, Dunja, Dora, Lara, Ena, Mateja, Petra, Mirna. Anamarija je složenica dvaju imena a znači milost i ljupkost. Antea je novije i sve popularnije ime u Hrvatskoj, a ono je izvedenica iz grčke riječi „Anteo“ i znači spremna za borbu. Barbara je često ime i također je grčkog porijekla i znači divlja. Dunja je nešto tradicionalnije ime, osim što je naziv ploda ono isto znači „dobar glas“. Dora je također ime grčkog porijekla i znači poklon ili dar. Lara je jedno od češćih ženskih imena dolazi od grčke riječi „Laros“ što znači slatko. Ena je jednostavno ime keltskog porijekla i znači strastvena. Mateja je ime hebrejskog porijekla i znači „dar božji“. Petra je također često ime i dolazi od grčke riječi „petros“ što znači kamen, stijena. Mirna je nešto tradicionalnije ime ovih prostora, dolazi od staroslavenske riječi „Myrrha“ i znači mirno, blago. Hrvatska ženska imena danas tako variraju od tradicionalnih do modernih.

Hrvatska ženska imena, dodatna inspiracija pri odabiru imena

Svake godine izbacuje se statistika koja su najpopularnija Hrvatska ženska imena, kao i koja su najpopularnija muška imena. Prijedlog najljepših i modernih imena uvijek možete pronaći na internetu, no ako vam to nije po volji imate i sljedeće taktike za smišljanje imena. Možete se odlučiti za ime kojemu je značenje karakteristično za horoskopski znak vaše djevojčice. Za samopouzdane i neovisne ovnice savršeno ime je Dea što znači snaga i hrabrost. Za djevojčice rođene u znaku bika koje su uporne i elegantne ime Viktorija je odličan odabir. Oštar um i ambicije su karakteristike blizanaca i ovdje savršeno odgovara ime Karla. Lavice su odane i hrabre i ime Marta što znači pouzdano i odano je savršen izbor. Agata je savršeno ime za promišljene i vrijedne djevice jer znači dobrota. Vage su sofisticiran znak i ime Anabela je savršen izbor. Za djevojčice rođene u strastvenom i moćnom znaku škorpije ime Matilda što znači snažna ratnica je isto tako odličan izbor. Leticija znači veselje i radost i dobro se veže uz horoskopski znak strijelca koje karakterizira optimizam i slobodan duh. Nikol je ime koje savršeno odgovara ambiciji i odlučnosti jarca jer samo ime predstavlja pobjedu. Alisa je dobar odabir imena za horoskopski znak vodenjaka jer predstavlja istinu i vjernost. Za kraj Amalija je ime koje je savršen odabir za ribe jer su one suosjećajne i pune snova a ime predstavlja nježnost. Za kraj nemojte zaboraviti da Hrvatska ženska imena i ostala imena su samo popis, postoji šansa da će ime za djevojčicu upravo stići onda kada ju prvi put ugledate.

Tagovi: