Hrvatska treba dvije pobjede. Evo zašto je važno da dobijemo i Tursku i Wales

Hrvatska treba dvije pobjede. Evo zašto je važno da dobijemo i Tursku i Wales

Nogometna groznica u Hrvatskoj doseže svoju kulminaciju jer se hrvatska reprezentacija okupila u ponedjeljak kako bi odigrala ključne kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo. Ovi susreti protiv Turske i Walesa donose izazove i prilike za momčad izbornika Zlatka Dalića dok se bore za mjesto na prestižnom natjecanju 2024. godine u Njemačkoj.

Profesor Sportske ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, profesor Tomislav Globan, istakao je da su pobjede nad Turcima i Velšanima od ključne važnosti za matematičko osiguranje plasmana na Europsko prvenstvo. Njegova analiza pokazuje da bi šest bodova iz ovih utakmica omogućila Hrvatskoj visokih 88 posto šanse za smještaj u prvom potu, što bi značilo da bi izbjegla moćnije protivnike. S četiri boda protiv Turske i Walesa, postoji 50 posto šanse da ostanu u konkurenciji za prvi pot. Međutim, s manje od četiri boda, postoji vjerojatnost da ispadnu iz borbe za prvi pot, što bi moglo dovesti do težeg ždrijeba.

Jedan od izazova s kojima se Dalić suočava prije ovih važnih susreta su ozljede i odsutnosti ključnih igrača poput Ivana Perišića, Luke Ivanušeca, Andreja Kramarića i Mislava Oršića. Odlazak Marka Livaje iz reprezentacije dodatno je smanjio izbor. Izbornik je reagirao pozivom Dionu Dreni Belji, otvarajući priliku za njegovu debitantsku izvedbu u hrvatskom dresu.

Dalić je izjavio: "Čekaju nas dvije utakmice u kojima možemo napraviti korak prema Euru, prema cilju. Imamo dosta problema. Ivanušec je definitivno otpao, nije još bio na terenu, nema smisla. Kramarić i Petković, vidjet ćemo kakva je situacija. Nakon današnjeg treninga bit će jasnija slika. Nadamo se da ćemo nekog od njih moći koristiti barem za Wales. Šutalo i Juranović nisu bili u sastavu za vikend i obojica imaju manje probleme. Nedostajat će Perišić, ali ne želim razmišljati o onima kojih nema. Tražimo one koji će moći adekvatno odgovoriti. Cilj je isti, osvojiti što više bodova i primaknuti se Euru. Neću se trošiti na to koga nema."

Do sada je hrvatska reprezentacija u kvalifikacijama ostvarila tri pobjede i jedan remi. Pobjedama nad Turskom, Latvijom i Armenijom, te remijem protiv Walesa, osvojili su deset bodova, koliko ima i Turska, koja ima utakmicu više i slabiju gol-razliku. Nakon ovih ključnih susreta s Turskom i Walesom, posljednji reprezentativni termini su u studenom, kada će Hrvatska gostovati u Latviji (18. studenog) i na Maksimiru (21. studenog) dočekati Armeniju. To će biti odlučujući trenuci u borbi za mjesto na Europskom prvenstvu 2024. godine. S obzirom na povijest uspjeha hrvatskog nogometa, navijači s nestrpljenjem očekuju da će njihova reprezentacija ponovno zablistati na međunarodnoj sceni.


Tagovi: