Hripavac kod djece i odraslih – simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Hripavac kod djece i odraslih - simptomi i liječenje

Što je hripavac

Hripavac ili kako ga u narodu još zovu stodnevni kašalj i magareći kašalj je bolest infekcije dišnih puteva koju je uzrokovala bakterija Bordetella pertussis. Glavno obilježje hripavca su jaki i teški napadaji kašlja popraćeno piskutavim disanjem. Ova je bolest naročito opasna za malu djecu i mogu imati smrtne posljedice.

Hripavac je zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem i njegova inkubacija traje od tjedan do deset dana, ponekad je moguće da se simptomi jave i tek nakon tri tjedna od zaraze i vrlo su slični simptomima prehlade. Ukoliko se ne liječi na vrijeme ova bolest može izazvati oštećenja pluća i ponavljajuće upale bronhija.

Kod beba može uzrokovati oštećenje mozga pa je izrazito opasan za bebe. Cijepljenje je jedini način kako se zaštiti od hripavca, pa se u Hrvatskoj cijepljenje djece provodi u tri doze već kod 3 mjeseca bebinog života, te je nakon pet godina potrebno docjepljivanje kako bi se učinkovitost cjepiva produžila. Iako di-te-per cjepivo ima svoje nuspojave one su manje štetne od posljedica bolesti hripavca.

Simptomi koji ukazuju na hripavac

Prvi simptomi nakon desetodnevne inkubacije su slični simptomima prehlade kao što su hunjavica, kihanje, začepljenje nosa, popraćeno blagom temperaturom, suhi kašalj, suzne i crvene oči. Nakon tjedan dva simptomi će se pogoršati jer će se sluz nakupljati u dišnim putevima te će to imati za posljedicu nekontrolirano kašljanje.

Kašalj može potrajati dulje vrijeme i imati za posljedicu umor, crveno i plavo lice, izazvati povraćanje i biti popraćeno piskavim disanjem. Hripavac se odvija u tri faze, prva je kataralna koja traje tjedan dva dok je infekcija u gornjim dišnim putevima i slična je prehladi, a kašalj jača noću kada je tijelo u ležećem položaju.

Sljedeća faza za hripavac je paroksizmalna faza koju karakterizira kašalj u serijama i do 15 snažnih iskašljavanja sa hroptanjem. Moguće je crvenilo lica, sužena i otvorena usta, te krvarenja iz nosa, uz povraćanje sluzi. Ova faza dovest će do iscrpljenosti jer traje od dva do četiri tjedna. Treća faza rekonvalescentna faza je završna faza kada se kašalj smiruje i traje tjedan do dva.

Kako se liječi hripavac

Hripavac je najbolje prevenirati cijepljenjem naročito kod beba, male djece kako bi se izbjeglo ova dugotrajna i mukotrpna bolest koja kod male djece može imati ozbiljne posljedice. Ukoliko dijete ne može zadržati hranu i tekućinu bit će potrebna hospitalizacija kako bi se djetetu intravenozno nadoknadilo tekućinu.

Kod starije djece i odraslih hripavac neće zahtijevati hospitalizaciju i antibiotici će pomoći u liječenju ove bakterije, također će antibiotici biti propisani i članovima obitelji kako se ne bi zarazili. Lijekovi za kašalj koji se kupuju bez recepta neće puno pomoći kad se radi o hripavcu, već će biti potrebna primjena kortikosteroida.

U težim slučajevima davanje kisika, hranjenje sondom i parenteralno davanje tekućine kod hospitalizacija, te kod najtežih slučajeva intubacija i mehanička ventilacija bit će potrebna kako bi se pomoglo osobi koja je oboljela od ove bolesti i kako bi joj se olakšalo disanje. Stoga je važno na vrijeme započeti liječenje antibiotikom eritromicinom kako bi se izbjegli teži oblici bolesti.

Tagovi: