Hrana koja napuhuje – izbjegnite namirnice koje će dovesti do nadutosti

Ljepota i zdravlje

Hrana koja napuhuje - izbjegnite namirnice koje će dovesti do nadutosti

Hrana koja napuhuje i osjećaj koji stvara

Riješite se osjećaja nadutosti i prestanite konzumirati gazirana pića i hranu koja napuhuje jer vaš trbuh može biti iznimno napuhnut, velik i može se u njemu pojaviti nelagodan osjećaj. To se često događa nakon što je konzumirana hrana koja napuhuje. No, ako imate često nadutost i takav osjećaj, možda imate probavne probleme i neku intoleranciju na određenu vrstu hrane te postoje problemi sa hranom koja je uključena u vašu svakodnevnu prehranu.

Kada se konzumira hrana koja napuhuje, moguća je pojava pretjeranog ispuštanja plinova, sindrom iritiranog probavljanja hrane, zatvor, podrigivanje, celijakija i intolerancija na određenu hranu. Ako imate zatvor kao posljedicu konzumiranja takve hrane, povećajte svakodnevni unos vlakana, pijte dovoljnu količinu tekućine i redovno obavljajte fizičku aktivnost.

Kako biste spriječili nadutost nakon jela, pokušajte izbjegavati gazirana pića i hranu koja napuhuje. Najbolje je izbjegavati tu određenu hranu koja izaziva takav efekt i smanjiti njen unos ili ju jednostavno u potpunosti prestati konzumirati, te će vam se stanje poboljšati

Koja su to pića i hrana koja napuhuje

Hrana koja napuhuje su najčešće mliječni proizvodi i možete to primijetiti nakon par kriški sira ili nakon što pojedete pahuljice sa kravljim mlijekom ako imate intoleranciju na laktozu te to može izazvati plinove i nadutost – tada se najbolje kloniti mliječnih proizvoda. Također, konzumacija hrane koja ima veliku količinu natrija u sebi može uzrokovati zadržavanje vode što posljedično uzrokuje nadutost i napuhavanje.

Izbjegavanje slane hrane nije potrebno, već je potrebno izbjeći presoljenu hranu jer je to hrana koja napuhuje. Zdravije je izbjegavati takvu hranu. Presoljena hrana najčešće je procesuirana i zapakirana hrana poput juha, kruha, čipseva i slična hrana. Ako vam se ipak dogodi da konzumirate presoljenu hanu, tada se pobrinite da popijete dovoljnu količinu vode nakon obroka kako biste pokušali izbjeći nadutost i nelagodni osjećaj napuhavanja.

Opće je poznato kako grahorice uzrokuju nadutost i izazivaju plinove, tu spadaju leća, soja, grah, grašak, slanutak i druge. One su bogate proteinima, no u sebi sadrže šećere i vlakna koje tijelo teže probavlja te zbog toga dolazi do nadutosti i ispuštanja plinova pri razgradnji ove hrane.

Hrana koja napuhuje i što jesti ako ju želite izbjeći

Hrana koja napuhuje obuhvaća i namirnice poput kupusa, brokule, prokulica, cvjetače i kelja zbog šećera koje sadrže i razgradnje istih. No, to je hrana koja je potrebna ako želite održati zdravu prehranu jer ima brojna nutritivno korisna svojstva pa ju nemojte u potpunosti isključiti iz svakodnevne prehrane.

Postoji i zdrava hrana koja nije hrana koja napuhuje, koju možete uključiti u svoju svakodnevnu prehranu. A ujedno je to i hrana koja vam može pomoći smanjiti nadutost, to su sljedeće namirnice: svježi krastavac, đumbir, lanene sjemenke, banane, psyllium ljuskice, papaja, jogurt bogat probioticima, te šparoge. Hrana bogata kalijem kao što su banane, avokado, pistacije, kiwi i naranče pomažu u reguliranju natrija u tijelu i na taj način sprječavaju zadržavanje vode zbog presoljene hrane.

Lanene sjemenke i psyllium ljuskice bogate su vlaknima i umiruju nadutost, dok jogurti bogati probioticima pomažu u reguliranju probave pa ako ste skloni nadimanju i napuhnutosti, ovo će biti idealno rješenje za vas. A kada ste naduti preporučuje se konzumiranje čaja od kamilice ili čaja od mente koji će umiriti vaš probavni sustav.

Tagovi: