Loše bakterije u crijevima – uzrok, simptomi, liječenje

Loše bakterije u crijevima - uzrok, simptomi, liječenje

Što uzrokuje loše bakterije u crijevima

Sigurno ste mnogo puta čuli da dobre bakterije koje se nalaze u našim crijevima igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja probavnog i imunološkog sustava. S druge strane, crijevna flora može izazvati niz nespecifičnih gastrointestinalnih simptoma. Što uzrokuje prisutnost loših bakterija u crijevima i koliko znamo o njima? Kako bismo razumjeli zašto su loše bakterije u crijevima češće, potrebno je saznati što ih uzrokuje. Loše bakterije u crijevima uzrok su mnogih zdravstvenih komplikacija i bolesti kod ljudi. U slučaju bakterijske neravnoteže smanjuje se količina korisnih, a povećava količina patogenih bakterija. Treba napomenuti da ovdje utječe veliki broj faktora, genetika, hrana, dugotrajna upotreba lijekova. Kada je crijevna flora u neravnoteži, dobrih bakterija može biti manje, što znači da se povećava broj loših bakterija. Može se povezati s pretilošću, artritisom, iritabilnim crijevom i alergijskim bolestima kod djece. Mnoga istraživanja posljednjih godina pokazuju da prisutnost loših bakterija u crijevima može imati ozbiljne posljedice na naše cjelokupno zdravlje.

Loše bakterije u crijevima simptomi

Poznato je da se loše bakterije u crijevima povećavaju zbog nezdrave prehrane. U crijeva dospijevaju preko zagađene vode, neopranog voća i povrća, nedovoljno kuhanog mesa, loše higijene i nepovoljnih ekoloških uvjeta. Stoga je osobna higijena i pridržavanje sigurnosnih mjera pri rukovanju hranom od velike važnosti. Koji su simptomi loših bakterija u crijevima? Uobičajeni simptomi uključuju mučninu, proljev, nadutost, zatvor, plinove, glavobolju, upalu zglobova, kožne poremećaje, umor, stalne promjene raspoloženja, poteškoće sa spavanjem. Loše bakterije u crijevima zbog usporenog razmnožavanja dovode do smetnji u radu probavnog sustava, što može rezultirati smetnjama u radu crijeva, smanjenom količinom žuči i nedostatkom klorovodične kiseline. Također, prevlast loših bakterija u crijevima smanjuje sposobnost apsorpcije hranjivih tvari, što može pridonijeti gubitku kilograma. Kod osoba s gastrointestinalnim simptomima prvo se uzima detaljna anamneza. Nakon što se posumnja na moguće postojanje loših bakterija u crijevima, na temelju pregleda i simptoma koje pacijent opisuje, radi se analiza stolice i druge pretrage. Na temelju rezultata pretraga utvrđuje se uzročnik i započinje odgovarajuće liječenje.

Kako liječiti loše bakterije u crijevima

Kako liječiti loše bakterije u crijevima? Nakon konačne dijagnoze, liječenje je usmjereno na uspostavljanje ravnoteže crijevne flore. Osobe s ovim stanjem moraju se pridržavati zdrave prehrane, smanjiti unos šećera, alkohola i hrane bogate natrijem i aditivima. Istraživanja su pokazala da probiotičke i prebiotičke namirnice pozitivno utječu na uspostavljanje ravnoteže i regulaciju imunološkog sustava. Probiotici se nalaze u prirodnoj hrani i farmaceutskim dodacima. Namirnice poput jogurta među najidealnijim su izvorima probiotika, posebice onih dobivenih iz ovčjeg i kozjeg mlijeka. Osim jogurta, kefir je među najpreporučljivijim probiotičkim napicima, jer olakšava probavu masnoća u crijevnoj flori. Danas se različite vrste prebiotika mogu pronaći u dodacima prehrani u obliku tableta ili kapsula. Stručnjaci također preporučuju da osoba uravnoteži dnevni ritam probavnog sustava i vodi računa o rasporedu obroka. Izvrsna opcija za loše bakterije u crijevima je održavanje dijete i povećanje unosa vlakana za najmanje 20 mg dnevno. Dakle, što je veći broj dobrih bakterija, to je metabolizam zdraviji.


Tagovi: