Volite li grah onda ovo svakako isprobajte. Recept za vojnički grah po normativima iz JNA!

Hrana i piće

Volite li grah onda ovo svakako isprobajte. Recept za vojnički grah po normativima iz JNA!

Grah koji je postao legendaran

Svi znaju da kazanska hrana i nije baš nešto poželjno, ali postoji kazanska hrana koju su svi koji su bili u vojsci u bivšoj Jugoslaviji koju su svi voljeli, a to je vojnički grah koji je postao legendaran i po tome što su svi tražili repete kada je to vojničko varivo bilo na meniju. Originalni recept se nalazi u vojnoj kuharici, a odnedavno ga prenose svi portali i društvene mreže, da i civili mogu uživati u njemu.

Za vojnički grah trebate 120 g graha, 8g pšeničnog brašna (tip 800), 25g crvenog luka, 1 g bijelog luka, 10g mrkve, 3g koncentrata od rajčice, 100 g govedine, 20g masti ili ulja, 0,3 g mljevene crvene začinske paprike, 0,1 mljevenog crnog papra, 1g sjeckanog peršunovog lišća, 1 g dodataka jelima (vegete), 0,01 g lovorovog lista, soli prema okusu i želji. Vojni kuhari savjetuju da varivo ne miješate sve dok na njega ne stavite zapršku.

Kako se priprema vojnički grah

Postoji cijeli ceremonijal o tome kako se priprema vojnički grah, a čini se da su ga usvojile sve vojske svijeta kao i ostala jela iz vojne kuharice. Prebrana i od zemlje i drugih nečistoće očišćena zrna graha nalijte hladnom vodom i ostavite da se namaču 1 – 3 sata, nalijte dovoljno vode jer će zrna bubrenjem “popiti” vodu, a nikakve koristi od namakanja ako zrna ostanu suha. Ocijeđen grah isperite i stavite kuhati u hladnu vodu.

Nakon ključanja graha 10 – 15 minuta, bacite tu vodu, isperite ponovo i stavite da se kuha, ali ga stavite u vrelu vodu, dodajte i polovinu nasjeckanog crvenog luka i mrkve narezane na sitne kockice ili naribane, nastavite kuhati s dolijevanjem vode po potrebi. U drugoj posudi na pola masnoće i preostalom luku i kockicama mrkve izdinstajte govedinu narezanu na kocke, kada sokovi ispare maknuti s vatre. Odliti višak vode iz variva i dodati meso grahu i nastaviti kuhati zajedno.

Zaprška je zvršni štih za vojnički grah

Tijekom cijelog kuhanja dolijevati po potrebi vodu koju ste prethodno, prije dodavanja mesa odlili. Kada su zrna graha mekana i škrobasta i meso kuhano treba dogotoviti varivo, a zaprška je završni štih za vojnički grah. Na preostaloj masnoći upržite brašno da porumeni, dodajte sitno zdrobljeni češnjak i crvenu začinsku papriku i odmah nalijte na varivo i tek sada dobro promiješajte sadržaj u loncu. U zapršci ne smiju zagorjeti ni brašno ni paprika jer će biti gorki.

Prije zaprške dodajte lovorov list i u toploj vodi razmućen koncentrat rajčice, a nakon dodavanja zaprške kuhajte varivo još 20 – 30 minuta na slaboj vatri. Istovremeno i posolite grah, a na kraju kuhanja dodajte dodatak jelima (vegetu) i sitno sjeckani peršunov list. Ako ste varivo kuhali s mesom imate kompletno jelo, ako ste ga kuhali bez mesa, možete ga jesti kao prazno varivo ili ga poslužite sa kobasicama, kosanim okruglicama ili nekim drugim mesom.

Tagovi: