Volite li grah onda ovo svakako isprobajte. Recept za vojnički grah po normativima iz JNA!

Volite li grah onda ovo svakako isprobajte. Recept za vojnički grah po normativima iz JNA!

Grah koji je postao legendaran

Svi znaju da kazanska hrana i nije baš nešto poželjno, ali postoji kazanska hrana koju su svi koji su bili u vojsci u bivšoj Jugoslaviji koju su svi voljeli, a to je vojnički grah koji je postao legendaran i po tome što su svi tražili repete kada je to vojničko varivo bilo na meniju. Originalni recept se nalazi u vojnoj kuharici, a odnedavno ga prenose svi portali i društvene mreže, da i civili mogu uživati u njemu.

Za vojnički grah trebate 120 g graha, 8g pšeničnog brašna (tip 800), 25g crvenog luka, 1 g bijelog luka, 10g mrkve, 3g koncentrata od rajčice, 100 g govedine, 20g masti ili ulja, 0,3 g mljevene crvene začinske paprike, 0,1 mljevenog crnog papra, 1g sjeckanog peršunovog lišća, 1 g dodataka jelima (vegete), 0,01 g lovorovog lista, soli prema okusu i želji. Vojni kuhari savjetuju da varivo ne miješate sve dok na njega ne stavite zapršku.

Kako se priprema vojnički grah

Postoji cijeli ceremonijal o tome kako se priprema vojnički grah, a čini se da su ga usvojile sve vojske svijeta kao i ostala jela iz vojne kuharice. Prebrana i od zemlje i drugih nečistoće očišćena zrna graha nalijte hladnom vodom i ostavite da se namaču 1 - 3 sata, nalijte dovoljno vode jer će zrna bubrenjem "popiti" vodu, a nikakve koristi od namakanja ako zrna ostanu suha. Ocijeđen grah isperite i stavite kuhati u hladnu vodu.

Nakon ključanja graha 10 - 15 minuta, bacite tu vodu, isperite ponovo i stavite da se kuha, ali ga stavite u vrelu vodu, dodajte i polovinu nasjeckanog crvenog luka i mrkve narezane na sitne kockice ili naribane, nastavite kuhati s dolijevanjem vode po potrebi. U drugoj posudi na pola masnoće i preostalom luku i kockicama mrkve izdinstajte govedinu narezanu na kocke, kada sokovi ispare maknuti s vatre. Odliti višak vode iz variva i dodati meso grahu i nastaviti kuhati zajedno.

Zaprška je zvršni štih za vojnički grah

Tijekom cijelog kuhanja dolijevati po potrebi vodu koju ste prethodno, prije dodavanja mesa odlili. Kada su zrna graha mekana i škrobasta i meso kuhano treba dogotoviti varivo, a zaprška je završni štih za vojnički grah. Na preostaloj masnoći upržite brašno da porumeni, dodajte sitno zdrobljeni češnjak i crvenu začinsku papriku i odmah nalijte na varivo i tek sada dobro promiješajte sadržaj u loncu. U zapršci ne smiju zagorjeti ni brašno ni paprika jer će biti gorki.

Prije zaprške dodajte lovorov list i u toploj vodi razmućen koncentrat rajčice, a nakon dodavanja zaprške kuhajte varivo još 20 - 30 minuta na slaboj vatri. Istovremeno i posolite grah, a na kraju kuhanja dodajte dodatak jelima (vegetu) i sitno sjeckani peršunov list. Ako ste varivo kuhali s mesom imate kompletno jelo, ako ste ga kuhali bez mesa, možete ga jesti kao prazno varivo ili ga poslužite sa kobasicama, kosanim okruglicama ili nekim drugim mesom.


Tagovi: