Hipnoza – kako funkcionira i kada se radi

Zanimljivosti

Hipnoza - kako funkcionira i kada se radi

Hipnoza, medicinska hipnoterapija i nehipnotička regresija

Zanimljivo je da su hipnozu u novije vrijeme popularizirali cirkuski zabavljači tijekom 18 stoljeća, ali prava povijest hipnoze se provlači kroz stare civilizacije Starog Egipta, Grčke, Babilona, Vikinga, Indije i tako dalje. Hipnoza kod starih naroda je bila uklopljena u religijske obrede i često je i nazivana religijskim ili religioznim transom, ali je opisana i kao metoda liječenja pojedinaca ili čak masovnih liječenja. Opisi religioznog transa u starim vremenima se u bitnim stvarima poklapaju sa današnjim opisima hipnoze.

Hipnoza je u starim vremenima povjeravana religioznim vođama, svećenicima, čak je i slavni Paracelsus (1493-1541) tvrdio i poučavao da bolest liječi “unutarnji liječnik”, nakon što je vidio koruškog svećenika kako bolesne ljude nagovara da gledaju u kristalnu kuglu pri čemu bi oni padali u san, zapravo u trans i nekim čudom ozdravljali. Medicinsku hipnoterapiju primjenjuju psiholozi i neki psihijatri, a nehipnotičku regresiju provode rijetki liječnici i mnogi alternativni terapeuti, no oba postupka su djelovanje na podsvijest.

Hipnoza, stanje izmijenjene svijesti ili specijalno stanje svijesti

Hipnoterapeuti se zaklinju u dobre rezultate svoje terapije i kod nekih stanja su oni doista spektakularni, a kako se događaju, možda je lakše objasniti nego što se čini. Hipnoza, stanje izmijenjene svijesti ili specijalno stanje svijesti, je stanje u kojem je ljudska podsvijest podložna sugestijama i naredbama terapeuta, pa su odlični rezultati kod odvikavanja od pušenja, alkohola, kroničnih i akutnih boli, a zabilježeno je i da su neke operacije izvedene pod hipnozom, bez anestezije.

Pošto je hipnoza inducirano stanje svijesti, podsvijest je prijemčiva za sve što terapeut izgovara ili pita, i hipnotizirana osoba spremno, bez utjecaja volje odgovara na sva postavljena pitanja. Ipak ova promijenjena stanja svijesti nisu dovoljno istražena da bi se kriminalisti koristili hipnotizerskim uslugama u rasvjetljavanju zločina iako se u nekim slučajevima provjeravaju i informacije dobivene hipnozom. U svakodnevnoj komunikaciji ima puno prikrivene ili covert hipnoze koja se provodi vrlo suptilno ili čak nesvjesno među raznim sugovornicima bez neke namjere.

Hipnoza i razne teorije i mitovi o njoj

U nedostatku pravih istraživanja o izmijenjenim stanjima svijesti, razvijaju se razne teorije koje bi tek trebalo provjeriti. Hipnoza i razne teorije i mitovi o njoj, najpoznatija teorija govori o rascjepu svijesti u dva odvojena toka, jedan je kanal između hipnotizera i hipnotizirane osobe, a drugi tok selektira i bilježi što se događa. Teorija o brisanju ili pojačavanju memorije u transu je već mit, kao i da možete biti hipnotizirani protiv svoje volje, ili se sjetiti zločina kojem ste bili očevidac.

Ideja da vas hipnoza dovodi u stanje u kojem vam se može narediti da radite nešto loše protiv svoje volje je također mit. To da su djeca osjetljivija i podložnija hipnozi je istina, jer su podložnija i sugestijama. Istina je je i da oko 10% ljudi nisu podložni sugestiji, pa ih je nemoguće hipnotizirati. Ljude življe mašte, sklone sanjarenju je lakše hipnotizirati. Nehipnotička regresija je upečatljivo iskustvo koje je nemoguće zaboraviti.

Tagovi: