Hipersomnija – uzrok, simptomi, liječenje

Hipersomnija - uzrok, simptomi, liječenje

Hipersomnija - uzrok

Hipersomnija je stanje kada niste u mogućnosti ostati budni tijekom dana. U većini slučajeva uzrok joj je nepoznat. U ovom stanju može vam se iznenada dogoditi jaka potreba za spavanjem, to je potencijalno opasno ako se to dogodi za vrijeme posla ili u vožnji. Ovom stanju često trebaju tjedni ili mjeseci da se razvije. Općenito je prihvaćeno da postoje 2 tipa hipersomnije, primarna i sekundarna. Sekundarna se uglavnom događa zbog poznatih uzroka.

Neki od njih izazvani su zdravstvenim stanjem, mnoge bolesti mogu uzrokovati ovakvo stanje ali također i ozljede glave, tumori i bolesti živčanog sustava. Može se razviti i zbog određenih lijekova ili kao posljedica uzimanja alkohola i opijata ili jednostavno nedovoljnog spavanja. Primarna se gleda kao stanje za sebe i dijeli se na 4 tipa; narkolepsija tipa 1, kod koje su česte halucinacije i paraliza u snu, narkolepsija tipa 2, koja se obično razvija u adolescenciji, Klein-Levin sindrom te idiopatska hipersomnija.

Hipersomnija - simptomi

Simptomi i znakovi koji upućuju na to da je vaš problem hipersomnija su brojni; čest i ponavljajući osjećaj pospanosti tijekom dana, previše spavanja nakon kojeg i dalje ne možete zadržati budnost tijekom dana, teško buđenje ujutro ili nakon popodnevnog odmora oz osjećaj zbunjenosti, dnevno drijemanje vas ne osvježava, anksiozni ste i razdražljivi, imate osjećaj nemira, smanjenu energiju, probleme s pamćenjem i koncentracijom, gubitak apetita, glavobolje i halucinacije.

Hipersomnija češće pogađa žene od muškaraca te se procjenjuje da pogađa oko 5% stanovništva. Uglavnom se utvrđuje od 17. do 24. godine života. Ljudi koji pate od ovog stanja zaspat će nekoliko puta tijekom dana te tako utjecati na svoju sposobnost rada i općenito smanjiti kvalitetu života, kao i na sigurnost, zbog povećane mogućnosti nezgoda. Također, smanjuje se i mogućnost normalne društvene interakcije. Danas postoji nekoliko načina liječenja ovog stanja i svakako je potrebno obratiti se liječniku te dobiti stručnu pomoć u slučaju da patite od nekih od ovih simptoma.

Hipersomnija - liječenje

Kako se hipersomnija liječi najviše ovisi o uzroku samog stanja. Postoji nekoliko pristupa liječenju od kojih je jedan lijekovima koji će vas držati budnima tijekom dana. Kod ovih je lijekova važno pratiti svakodnevno stanje kako bi se što bolje odredila doza ili promijenio lijek ako se ukaže potreba. Zbog toga je važno raditi redovne liječničke kontrole jer tako liječnik utvrđuje djeluje li vaša terapija te ju može bolje prilagoditi vašem stanju.

Promjene u načinu života također su jedan od načina kojim se liječi hipersomnija. Promjene koje možete sami uvesti mogu spriječiti potencijalne ozljede i nesreće koje vam se mogu dogoditi. Pokušajte ići na spavanje uvijek u isto vrijeme, u prozračnoj, udobnoj, tihoj i tamnoj prostoriji. Nekoliko prije spavanja pokušavajte izbjeći kavu, čaj, kolu, čokoladu i druge proizvode koji sadrže kofein. Izbjegavajte duhanske proizvode jer je nikotin također stimulant. Izbjegavajte rad noću ili poslove koji uključuju upravljanje teškim strojevima. Pomoći vam može i razgovor s psihologom ili savjetnikom te nekom od grupa potpore.


Tagovi: