Hepatitis D – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Hepatitis D - uzrok, simptomi i liječenje

Hepatitis D – uzrok

Hepatitis je drugi naziv za upalu jetre koji ako ne bude tretiran na vrijeme može prijeći u opasno stanje i dovesti do velikih i trajnih oštećenja na jetri. Hepatitis uzrokuje razni elementi, a to su virusi, poremećaj imunosnog sustava te toksini, te se tako i dijeli hepatitis. Toksini koji mogu uzrokovati hepatitis su alkohol, lijekovi protiv bolova, lijekovi koji se dobivaju na recept, ljekovito bilje i drugi dodaci, te industrije kemikalije kojima ste izloženi zbog posla. Virusni hepatitis je uzrokovan virusima hepatitis A, B, C, te hepatitis D i E. Hepatitis D se jedino može pojaviti kod osoba koje već imaju zarazu virusa hepatitis B. Ovaj virus se može prenijeti jedino prema zaražene krvi, i u rijetkim slučajevima s majke na dijete ako je majka nositelj ovog virusa. Virus se može spriječiti na način da se cijepite protiv hepatitisa B ako već niste i da izbjegavati koristiti predmete od zaražene osobe koje mogu doći u kontakt s krvlju.

Hepatitis D – simptomi

Hepatitis D spada u kategoriju nepotpunih virusa, jer za razliku od hepatitisa B, nema omotač te ga tek dobije kada dođe u kontakt s virusom B i tako postaje potpuni virus koji sada može napraviti oštećenje jetre kod čovjeka. On se samo može prenijeti preko krvi, znači ili preko transfuzije krvi zaražene osobi i preko zabadanja narkomanskih igli koje nisu sterilne. Nakon što osoba bude zaražena hepatitisom D odnosno i hepatitisom B, može zadobiti blagu, ali i veoma tešku upalu, i s time zadobiti jednake simptome kao i kod hepatitisa B. Ukoliko se radi o blagoj upali, tada su simptomi umor, bol u mišićima te zglobovima, blago povišena temperatura, bol ispod desnih rebri, gubitak apetita, mučnina te povraćanje, žutica, žute bjeloočnice i tamna boja urina. Ako se hepatitis D i B pretvorio u težu upalu tada možete iskusiti zatajenje jetre, krvarenje, komplikacije sa srcem i plućima i bakterijskim infekcijama, te ciroza jetre i rak jetre.

Hepatitis D – liječenje

Postoje razne terapije i lijekovi koji mogu pomoći u ublažavanju virusa hepatitis D i ostalih virusa iz iste kategorije, no trenutno u svijetu ne postoji djelotvorna antivirusna terapija koja može kompletno otkloniti virus iz organizma. Često zbog toga moraju mnogi ljudi biti na doživotnoj terapiji kako bi se spriječilo daljnje napredovanje virusa i da ne prijeđe u gori stadij. Također, osobe koje imaju hepatitis D moraju promijeniti svoje životne navike i stil kako sačuvali zdravlje jetre. To uključuje prelazak na dijetu jetre, prestanka konzumiranja alkohola, cigareta, gaziranih pića i brze hrane, smanjenje udjela nezdravih masti i veći unos vode. Lijekovi koji mogu pomoći u poboljšanju i smanjenju simptoma hepatitisa D je interferon koji može pomoći ali ne može skroz otkloniti virus iz organizma, no to ovisi kakav stadij virusa imate i koliko je daleko došlo. Ovaj lijek se primjenjuje kroz ubrizgavanje u potkožnom dijelu masnog tkiva, i uzima se uglavnom kroz period od 48 tjedni, no to sve ovisi kako vaš liječnik preporuči.

Tagovi: