Hepatitis B – uzrok, simptomi i liječenje

Hepatitis B - uzrok, simptomi i liječenje

Što je Hepatitis B i kako se prenosi?

Serumski hepatitis ili Hepatitis B možemo opisati kao zaraznu bolest jetre koja je uzrokovana samim virusom Hepatitisa B. On je najrasprostranjeniji oblik hepatitisa u svijetu i predstavlja globalni zdravstveni problem radi svoje proširenosti, ali i radi svoje povezanosti s cirozom jetre i hepatocelularnim karcinomom. Hepatitis B pripada grupi koju zovemo DNA virusi, klasificiramo ga u 8 genotipova.

Prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije smatra se da su virusom bile inficirane dvije milijarde ljudi na svijetu. Kao i kod svakog hepatitisa, Hepatitis je najveći problem u zemljama koje su u razvoju i siromašnim zemljama. Navedeni hepatitis je deveti najčešći uzrok smrti u cijelome svijetu. Kako se on prenosi i koje su rizične skupine? Izvor infekcije su ljudi, a možemo se inficirati pomoću krvi, sline, i ostalim tjelesnim tekućinama.

Mnogi se najčešće zaraze spolnim kontaktom, bliskim kontaktom s oboljelim preko sluznice ili kože, porezotinom na oštri predmet koji nije čist, korištenjem istih igli, perinatalnim prijenosom, transfuzijama krvi ili transplantacijom organa. Kod izvora zaraze ključne su osobe koje prenose virus ali nemaju njegove simptome, oni se nazivaju asimptomatskim kliconoše. Čak 30% zaraženih s hepatitisom ne osjeća nikakve simptome.

Hepatitis B simptomi

Kada pričamo o simptomima Hepatitisa B klinička slika može varirati, a ona se razlikuje ovisno o dobi bolesnika. Možemo razlikovati akutni, fulminantni i kronični oblik hepatitisa B. Simptomi akutnog hepatitisa B su: Umor, gubitak apetita, povišena temperatura, povraćanje i mučnina, bolovi u mišićima i zglobovima, bol se često očituje pod desnim rebrenim kukom. Nakon dva tjedna osnovnih simptoma javlja se stadij žutice s tamnim urinom, žutilom bjeloočnica i žutom kožom.

Akutnu fazu bolesnici često prebole bez simptoma, no isto tako postoje slučajevi gdje zaraženi postaju kronični bolesnici. Simptomi fulminantnog hepatitisa B se razlikuju, ipak je riječ o najtežem obliku akutnog Hepatitisa B koji može u kratkom roku biti smrtan, pojavljuje se iznimno rijetko. Očituje se u simptomima: Zatajenje rada jetre koje dovodi do kome, krvarenjem iz želuca, teškim komplikacijama na plućima i srcu, bakterijskim infekcijama.

Simptomi kroničnog Hepatitisa B su bolesti jetre. Hepatitis B tako možemo podijeliti na akutni ili kronični oblik danas. Dijagnoza za Hepatitis B se postavlja nakon pregleda bolesnika koji sumnja na infekciju, a prisutnost hepatitisa se utvrđuje putem krvnih pretraga i biopsije jetre. Nakon potvrde prisutnosti virusne infekcije liječnik i pacijent skupa rade na programu liječenja.

Hepatitis B liječenje i prevencija

Samo liječenje za Hepatitis B nije specifično, točnije ne postoji terapija koja je 100 % učinkovita. U većini slučajeva zaraženi stvaraju imunitet koji sam kontrolira infekciju i tako eliminira virus i tako za kraj ostaju samo antitijela kao dokaz preboljele infekcije. Naravno, postoje isto tako i određeni lijekovi koji se koriste kako bi pomogli u borbi protiv virusa i koji se koriste za Hepatitis B.

Poželjno je da liječnik i pacijent skupa donesu odluku o vrsti liječenja. Preporučuje se hrana koja je bazirana na jetrenoj dijetu, što znači da je poželjna konzumacija zdrave hrane i izbjegavanje štetnih stvari za organizam. Neke od općih mjera prevencije su cijepljenje protiv hepatitisa A u dvije doze i redovito cijepljenje protiv gripe svake godine.

Od 1999 godine u Hrvatskoj je obavezno cijepljenje protiv hepatitisa B, što je uvelike i razlog zašto Hrvatska ne bilježi porast oboljelih od navedenog virusa. Svakako treba pripaziti na gore navedene simptome i zaštititi se prilikom seksualnih odnosa kao i rukovanjem oštrih predmeta. Ukoliko sumnjate da ste možda zaraženi svakako je bitno što prije javiti se svome liječniku.


Tagovi: