Hepatitis A – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Hepatitis A - uzrok, simptomi i liječenje

Što je Hepatitis A i kako se on prenosi?

Hepatitis A ili infektivni hepatitis možemo opisati kao virusnu infekciju jetre. Najčešće se prenosi zaraženom hranom ili vodom te bliskim kontaktom s osobom koja je oboljela. Sami virus hepatitisa A je RNA virus, što znači da je on raširen po cijelom našem svijetu. Istraživanja pokazuju kako se na godišnjoj razini zarazi do 10 milijuna ljudi, ali samo oko 2 milijuna pokazuje ozbiljnije simptome. Infekcije se najviše pojavljuju na mjestima gdje vladaju loši higijenski uvjeti.

U manje razvijenim zemljama svijeta 90 % djece do 10. godine svog života preboli infekciju hepatitisa A, dok u razvijenijim zemljama svijeta infekcija se najčešće pojavljuje unutar manje zajednice poput škole ili vrtića kao i krugu obitelji. Kako se Hepatitis A prenosi? Navedenu bolest možemo nazvati bolest prljavih ruku. Navedeni virus se prenosi takozvanim fekalno oralnim putem ili preko kontaminirane hrane ili vode.

Među najčešćim uzrocima infekcije su: Neoguljeno i neoprano voće i povrće, školjke koje konzumiramo a rasle su u zagađenoj vodi, kontaminirana voda za piće ili hrana za konzumaciju. Bolest također možemo dobiti i s bliskim kontaktom osobe koja je zaražena. Djeca su najčešći izvor ovakve vrste infekcije jer ne pokazuju nikakve simptome. Virus Hepatitisa A najčešće ulazi kroz probavni sustav u osobu, virus preko sluznice crijeva krvlju dolazi do jetre gdje se umnožava. Ako ste ikada imali navedenu infekciju tada ste na nju stvorili trajni imunitet jer za navedenu bolest postoji samo jedan serotip RNA virusa.

Hepatitis A simptomi

Navedeni virus hepatitisa se razlikuje od Hepatitisa B i Hepatitisa C jer uzrokuje kratku akutnu bolest koja je bez kroničnih promjena. Često osoba niti ne zna da je zaražena, što znači da su simptomi slabi ili ih uopće nema. Vrijeme početka zaraze i pojave simptoma može biti od 2 – 6 tjedana. Osoba koja je zaražena postaje zarazna tek u drugoj polovici inkubacije, točnije onda kada ona još nije razvila simptome pa sve do kraja prvog tjedna.

Zaražena osoba prvih 1 – 2 tjedna može osjećati sljedeće simptome: Konstantni umor, gubitak apetita, mučninu i povraćanje, bolove u trbuhu, zimnicu i umjereno visoku temperaturu. Svaka četvrta oboljela osoba će razviti žuticu. Pojavit će se žuta boja bjeloočnica, žuta boja kože. Urin će poprimiti crvenosmeđu boju a stolica postaje svjetlija. Ozdravljenje nastupa kroz 4 – 8 tjedana bez ikakvih kroničnih promjena jetre.

Hepatitis A sa sobom ne nosi komplikacije, no one su moguće u 10 – 15 % bolesnika koji dožive relaps Hepatitisa A, točnije simptomi se vraćaju nakon šest mjeseci od prve infekcije. Može doći i do težeg oblika bolesti koji se ponajviše javlja kod starijih bolesnika koji imaju problema s jetrom. Dijagnostika za Hepatitis A se utvrđuje na kliničkom pregledu gdje se vidi da li je jetra povećana kao i limfni čvorovi na vratu, i raznim pretragama po potrebi.

Hepatitis A liječenje i prevencija

Navedena bolest ne traži specifično liječenje, liječnik će često savjetovati mirovanje i jetrenu dijetu ukoliko je Hepatitis A utvrđen. Jetrena dijeta je dijeta koja se bazira na uravnoteženoj i zdravoj prehrani koja ima za cilj potaknuti regeneraciju jetrenih stanica. Liječnik će savjetovati više obroka dnevno, kuhani obroci, bez prejedanja, pol sata fizičke aktivnosti dnevno. Jelovnik će biti sastavljen od: voća i povrća, ribe, peradi, teletine, posnog sira i sirutke.

Poželjno je izbjegavati alkohol, gazirana pića i pušenje, kruh i tjesteninu, crveno meso, konzerviranu hranu, pohanu i prženu hranu, slatkiše i razne grickalice kao i suhomesnate proizvode. Postoji li način kako spriječiti infekciju? Održavanje higijene je svakako bitno, no postoji i opcija cijepljene protiv hepatitisa A. Cjepivo se prima u dvije doze kako bi se stvorio željeni imunitet na navedenu bolest.

Cjepivo za Hepatitis A je poželjno ako putujete u manje razvijene zemlje svijeta, ako ste dio vojnih snaga, ako ste osoba koja se radi profesije može lakše zaraziti – osoblje koje radi u vrtiću, domovima za starije osobe, medicinsko osoblje, osobe koje rade na pripremi hrane, bolesnici s kroničnim bolestima jetre ili oboljeli od hemofilije, ovisnici, spolno promiskuitetne osobe i homoseksualci. Ukoliko primijetite gore navedene simptome važno je hitno se javiti liječniku i napraviti tražene pretrage kako bi se utvrdilo da li ste zaraženi ili ne.

Tagovi: