Hemeroidi (vanjski i unutarnji) – uzrok, simptomi, liječenje

Gelarex - za učinkovito liječenje hemoroida

Bol i svrbež nestaju za 5 do 10 minuta
 • Zaustavlja krvarenje bez rizika
 • Olakšanje nakon prve upotrebe
 • Higijenski i prikladno za upotrebu
 • Učinkovit tretman za hemoroide
 • Smanjuje otekline i upale
 • Ubrzava regeneraciju oštećenog tkiva
 
Hemeroidi (vanjski i unutarnji) - uzrok, simptomi, liječenje

Što su hemeroidi?

Hemeroide možemo opisati kao normalno prisutne spletove krvnih žila te glatkih mišića kao i vezivnog i elastičnog tkiva u našem analnom kanalu. Oni nam pomažu u pravilnom radu analne cijevi kada dolazi do vršenja nužde. Hemeroidi znaju izazivati tegobe, i upravo u tim slučajevima možemo pričati o simptomatskim hemeroidima. Problemi s hemeroidima se mogu pojaviti kod oba spola, osobito kod trudnica i osoba starije dobi.

Simptomi pojave hemeroida su inače vrlo blagi i često zanemarivi, ali u nekim slučajevima mogu biti izrazito neugodni i bolni. Hemeroidi se dijele na vanjske koji su smješteni na samom analnom otvoru, ili na unutarnje koji se nalaze na samom početku našeg analnog kanala. Također mogu biti i mješoviti. U nekim slučajevima mogu izbiti i van anusa i uzrokovati bol pri kretanju i sjedenju.

Njihovo liječenje će ovisiti o njihovom stupnju. Blagi slučajevi se rješavaju uz samopomoć, dok teži slučajevi zahtijevaju liječničku pomoć. Važno je naglasiti kako se ne radi o opasnom stanju iako hemeroid sam po sebi može krvariti. Točan uzrok njihova nastanka nije poznat, no stručnjaci tvrde kako oni mogu nastati ukoliko u prehrani nemamo dovoljno vlakana i ako se ne zadovoljava osnovna higijena.

Hemeroidi uzroci i simptomi

Objasnili smo kako su hemeroidi sasvim normalne strukture koje neće uzrokovati poteškoće sve dok samo vezivno mišićno tkivo koje ih zapravo drži ne oslabi i popusti. Simptomatske hemeroide će uzrokovati pojačani pritisak na vene u našem rektalnom području, a do toga dolazi radi raznih čimbenika. Zašto dolazi do nastanka hemeroida? Najčešći uzroci su: Naprezanje prilikom pokreta crijeva, trudnoće, dugotrajan oblik zatvora ili proljeva, često i dugotrajno sjedenje, pretilost ili višak kila, razne analne infekcije, genetski faktori, starost.

Koji su simptomi hemeroida? Hemeroidi se mogu smjestiti unutar i van analnog kanala, što znači da će tegobe prvenstveno ovisiti o navedenome. Unutarnji često imaju simptome u obliku bezbolnog krvarenja i izbočenog prolapsa. Krvarenje se pojavljuje kada dolazi do pražnjenja stolice. Bol ovdje nije česta pojava, ali može se pojaviti ukoliko nastanu komplikacije koje mogu biti alarm za trombozu, nastanak čireva i gangrene u analnom kanalu.

Isto tako moguća je pojava iscjetka ako se radi o visokom stupnju, dodatna komplikacija može biti anemija radi čestog krvarenja. Vanjski se pojavljuju u dva oblika. Jedan oblik je proširenje vena ispod same kože anusa, a drugi tromboza istih tih vena. Za razliku od unutarnjih, vanjski ne krvare ali kod tromboze, točnije njenog oblika moguća je pojava bolne otekline koja je plave boje i nestaje nakon obavljanja velike nužde.

Hemeroidi dijagnoza i liječenje

Ako ste primijetili neke od navedenih simptoma tada je potrebno posjetiti liječnika koji će vam pomoći u postavljanju prave dijagnoze. Često se vrši fizikalni pregled koji uključuje vizualnu pretragu. Mogući je i digitorektalni pregled i anoskopija. Pojava hemeroida ne isključuje opciju da nije riječ i o nekoj drugoj bolesti koja ima simptom krvarenja iz analnog trakta. Prije nego pacijent započne liječenje hemeroida poželjno je obaviti kolonoskopiju. Kako liječiti hemeroide? Možemo ih liječiti kod kuće ako se radi o blagom obliku.

Zdrava prehrana s puno vlakana je svakako najvažnija stvar pri liječenju i prevenciji nastanka hemeroida. Dovoljni unos tekućine će pomoći probavi, preporučuje se voda ili sok od suhih šljiva. Držite se redovnog rasporeda prehrane, ovo pomaže u procesu obavljanje nužde svaki dan u isto vrijeme. Nemojte sami dizati teške predmete, ovime naprežete svoje mišiće kao i svoje tkivo i vene unutar rektuma. Držite optimalnu tjelesnu težinu i redovito vježbajte. Ako imate probleme s pražnjenjem i hemeroidi su česta pojava, tada potražite prirodne dodatke za vašu prehranu.

Prilikom vršenja velike nužde nemojte se naprezati, ovako pogoršavate situaciju. Obrišite rektum oprezno i osušite područje. Bol i oteklinu možete olakšati s ledom na bolno područje ili primjenom raznih krema. Savjet je i kupanje u toploj i čistoj vodi više puta dnevno. Hemeroidi su danas čest problem kod mnogih, što i ne čudi s obzirom da živimo u dobu brze hrane i sjedilačkih poslova koji su glavni neprijatelji našoj probavi i njenom zdravlju.


Tagovi:

Gelarex - za učinkovito liječenje hemoroida

Bol i svrbež nestaju za 5 do 10 minuta
 • Zaustavlja krvarenje bez rizika
 • Olakšanje nakon prve upotrebe
 • Higijenski i prikladno za upotrebu
 • Učinkovit tretman za hemoroide
 • Smanjuje otekline i upale
 • Ubrzava regeneraciju oštećenog tkiva