Harmony test – iskustva, rezultati, cijena, forum

Harmony test - iskustva, rezultati, cijena, forum

Harmony test iskustva i forum

Harmony test je neinvazivan prenatalni test koji omogućuje kroz analizu krvi majke testiranje na postojanje trisomije kromosoma za Downov sindrom, trisomiju 13 za Patau sindrom i trisomiju 18 za Edwards sindrom kod beba u trudnoći. Iskustva trudnica koje su nakon 10-tog tjedna trudnoće napravile ovaj test svjedoče na forumima da je test potpuno neštetan za zdravlje bebe i trudnice i da je visoko pouzdan u svojim rezultatima.

Harmony test zamjenjuje kombinirani test probira i iskustva su da s obzirom na točnost rezultata nisu potrebne dodatne invazivne pretrage poput amniocenteze koja može naštetiti bebi u trudnoći. Na forumima se mogu pronaći vrlo pozitivna iskustva trudnica.

U krvi majke se nalaze dijelovi DNK bebe te na temelju tog DNK bebe se može ustvrditi postoje li anomalije u kromosomima bebe. Trudnice su zadovoljne ovom metodom jer uz provjeru kromosoma mogu saznati i spol djeteta. Bez obzira na dob i na kategoriju rizika koji se testira trudnice će potvrditi da je preciznost i pouzdanost testa na visokoj razini i rado će pristupiti ovom testiranju.

Harmony test i njegovi rezultati

Ovaj test s obzirom da se radi na bazi krvnih pretraga trudnice je vrlo jednostavan i rezultati testa se dobivaju unutar nekoliko radnih dana. Harmony test će pokazati precizno i pouzdano postoji li rizik za trisomiju 21,18 i 13 kromosoma, također i rizik za moguće poremećaje broja spolnih kromosoma. No, rezultati ukoliko trudnice žele saznati mogu pokazati i spol bebe.

Harmony test se može provesti nakon 10-tog tjedna trudnoće i zbog svoje visoke pouzdanosti je gotovo uvijek prvi izbor liječnik specijalista u cijelom svijetu i dostupan je preko 100 tinjak zemalja svijeta. S obzirom da je sa ovim testom analizirano preko milijun trudnoća u svijetu sa sigurnošću se liječnici mogu osloniti na rezultate koje ovaj test pokazuje.

Kliničke i znanstvene studije Harmony testa su provedene na više od 218 tisuća trudnica i njihovih uzoraka krvi različitih dobnih skupina, pa se može ustvrditi da dob trudnice ne utječe na rezultate koje test pokazuje. Međutim, kod blizanačke trudnoće se određivanje spola blizanaca ovim testom ne utvrđuje s obzirom da se u krvi majke nalaze DNK oba blizanca.

Harmony test cijena i karakteristike testa

Harmony test s obzirom da je visoko pouzdan i precizan, te svojim rezultatima ne iziskuje dodatne invazivne pretrage poput amniocenteze apsolutno opravdava cijenu koja je na tržištu. Također, treba naglasiti da je ovaj test znanstveno analiziran u brojnim znanstvenim studijama i publikacijama u kojima je dokazano da test pokazuje 100% točne rezultate za Downov sindrom što u odnosu na 79% točnosti kombiniranog testa predstavlja veliki znanstveni napredak.

Prednost koju Harmony test daje u odnosu na kombinirani test probira je i u broju lažnih pozitivnih nalaza što dokazuje stopa od 0,1% za testiranja trisomije 21,18 i 13 kromosoma.

Osnovna cijena za testiranje samo trisomije 13,18 i 21 iznosi 3.600 kuna, a ukoliko je potrebno testirati uz navedene trisomije i poremećaje broja spolnih kromosoma cijena će biti 3.900 kuna. Spol bebe se dodatno ne naplaćuje nego je uračunato u obje cijene, samo je pitanje da li trudnica želi saznati spol prije rođenja ili ne. Moguće je u nekim poliklinikama u nekim periodima dobiti i popuste pa se prije rađenja testa raspitajte u više poliklinika.


Tagovi: