Guščja mast gdje kupiti

Guščja mast gdje kupiti

Guščja mast delikatesa bogatih i narodni lijek

Tko se još sjeća jata gusaka u prebogatoj Slavoniji, šopanja gusaka da budu masne, debele i slasne, gusana koji vjernije čuva svoje jato i kuću od psa čuvara. Ostala je samo "guščarica Anka" u pjesmi, pa ipak, guske se vraćaju u uzgoj i na gastronomsku tršezu. Guščja mast delikatesa bogatih i narodni lijek za bronhitis, protiv upornog kašlja ili opeklina se vraća u velikom stilu na police pojedinih trgovina, ali uglavnom se prodaje preko interneta.

Važno je znati da guščja mast, bilo da je koristite za hranu ili za lijek, na sobnoj temperaturi brzo užegne i upotrebljiva je samo dva tjedna od trenutka topljenja. Zato je čuvajte u frižideru, tako joj produžujete rok upotrebljivosti. Kupujte radije manja pakiranja, veća pakiranja služe za proizvodnju narodnih lijekova i balzama ili za masažu prsa kod bronhitisa, astme, protiv ekcema ili mazanje opeklina od sunca, opeklina u kuhinji ili opeklina od agresivnih kemikalija kojima se koristite u kućanstvu.

Guščja mast kao gastronomski užitak

Da bi znali jeste li kupili originalni proizvod ili neku mješavinu i patvorinu, jer se često miješa sa svinjskom mašću ili goveđim lojem, morate znati da gučje maslo ima blijedožućkastu boju i prepoznatljivu guščju aromu. Guščja mast kao gastronomski užitak se korist kao namaz sa različitim začinskim dodacima, pri kuhanju, pečenju i pirjanju i među masnoćama je po nutritivnim i ljekovitim vrijednostima u rangu maslinovog ulja, jer je posebno bogata nezasićenim masnim kiselinama i zdravija je od pačje masti.

Guščja mast u prehrani djeluje preventivno na razinu kolesterola u krvi i preporučuje se kao zamjenska masnoća onima koji boluju od srca i bolesti krvožilnog sustava. Potkožno masno tkivo guske se topi već na 25°C, ponekad i samo na pari, zato ga ponekada miješaju sa svinjskom mašću, da povećaju stupanj topivosti. Tek rastopljena je u tekućem stanju, a zgušnjava se hlađenjem. Guščju mast domaćice dodaju u juhe i variva umjesto mesnih kocki, a pečenja i pirjana jela na toj masti imaju poseban okus.

Guščja mast u narodnoj medicini i prirodnoj kozmetici

Sve pripravke na bazi guščje masti treba čuvati u frižideru. Guščja mast u narodnoj medicini i prirodnoj kozmetici je prisutna koliko i u ljudskoj prehrani. Dodavanjem raznih začina i začinskih trava se obogaćuje gastronomska paleta guščje masti, u narodnoj medicini se koristi u čistom obliku ili u kombinaciji sa ljekovitim travama, nanosi se utrljavanjem direktno na kožu ili u obliku obloga ili flastera, a u prirodnoj kozmetici joj se također dodaje pomno odabrano aromatično bilje.

Guščja mast za ljekovite svrhe se osim u hrani oralno može unositi kao ljekoviti dodatak, čaju, mlijeku, sokovima. Vodite računa o rokovima trajanja, ako kupujete u trgovini ili web shopu rokovi su navedeni, ako kupujete direktno na nekom opg-u ili farmi, zapišite datum topljenja. Ne morate cijelu teglu izvaditi iz frižidera da bi namazali krišku kruha, izvadite žlicu guščje masti na krišku kruha i ostavite je par minuta da se razmekša na sobnoj temperaturi i postane lako maziva.


Tagovi: