Gradonačelnik ili gradonaćelnik?

Pravopis

Gradonačelnik ili gradonaćelnik?

To je pitanje koje muci mnoge govornike hrvatskog jezika. Kako bi se razjasnila ova česta dvojba u pisanju, potrebno je podsjetiti se na razliku između glasova /č/ i /ć/. Dok neki govornici lako razlikuju ove glasove, drugima je to teško zbog lokalnih govora koji ne naglašavaju razlike između njih.

U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati gradonačelnik, što se odnosi na mušku osobu koja vodi grad.

Naglašena je dugouzlaznim naglaskom. Neki primjeri korištenja ove riječi u rečenicama su: “Gradonačelnik se stalno pravdao da on nije kriv za kašnjenje radova”, “Nema toliko inteligentnih tipova na svijetu kao što su gradonačelnici u Hrvatskoj”, “Gradonačelnik je obećao zaposliti barem jedno od moje troje djece”.

Imenica ženskog roda koja označava žensku osobu koja vodi grad pravilno se piše gradonačelnica. Pridjev koji se odnosi na gradonačelnika ili gradonačelnicu pravilno se piše gradonačelnički.

U zaključku, iako je dvojba između pisanja gradonačelnik ili gradonaćelnik česta, pravilno je pisati gradonačelnik u hrvatskom standardnom jeziku. Važno je naglasiti da je razumijevanje razlike između glasova /č/ i /ć/ važno za ispravno pisanje u hrvatskom jeziku.