Gradonačelnica ili gradonaćelnica?

Pravopis

Gradonačelnica ili gradonaćelnica?

Pitanje kako se pravilno piše imenica koja označava žensku osobu koja vodi grad – gradonačelnica ili gradonaćelnica – izaziva mnoge dvojbe u hrvatskom jeziku. Iako su oba oblika u upotrebi, pravilnim se smatra oblik s glasom /č/ – gradonačelnica.

Dugouzlazni naglasak na prvom slogu i slovo /č/ su karakteristični za ovu imenicu. Gradonačelnica se koristi u množini (gradonačelnice) i u svim padežima – nominativu, genitivu, dativu, akuzativu, vokativu i lokativu.

Gradonačelnica je osoba koja obnaša dužnost na čelu grada i odgovorna je za njegov razvoj i funkcioniranje. Ona predstavlja grad, a njezine dužnosti uključuju donošenje odluka o različitim pitanjima u gradu, kao što su urbanizam, gospodarstvo, kultura, sport, obrazovanje i dr.

Također je zadužena za upravljanje gradskom upravom i koordiniranje aktivnosti gradskih službi.

S obzirom na važnost ove funkcije, gradonačelnica mora biti sposobna i kompetentna osoba s iskustvom u vođenju i upravljanju gradom. Ona mora biti dobro upoznata sa svim aspektima života u gradu, kao i s problemima i izazovima s kojima se susreću stanovnici grada. Kao predstavnica grada, gradonačelnica je također odgovorna za odnose s drugim gradovima, državnim institucijama i međunarodnom zajednicom.

Uz sve ove dužnosti, gradonačelnica mora biti u mogućnosti upravljati gradom u skladu s zakonom i poštivati prava i slobode svojih građana. Ona mora biti sposobna za donošenje odluka na temelju potreba i interesa svih stanovnika grada, a ne samo pojedinaca ili skupina.

Ukratko, gradonačelnica je osoba koja ima važnu ulogu u upravljanju gradom i koja je odgovorna za njegov razvoj i napredak. Bez obzira na to kako se piše njeno ime, najvažnije je da bude sposobna i kompetentna u obnašanju svoje dužnosti i da ima interese svojih građana na prvom mjestu.