Gracki ili gradski?

Pravopis

Gracki ili gradski?

Pravilno se piše pridjev gradski, a ne gracki. To je pridjev koji označava nešto što se odnosi na grad ili pripada gradu. U hrvatskom jeziku se ne provodi glasovna promjena jednačenja suglasnika po zvučnosti kada se d nađe ispred glasova c, č, ć, s i š. Tako se pravilno piše: brodski, predsjednik, podstanar, sudstvo, ali i gradski, gradska, gradsko, gradskim, gradskih, gradskog.

Primjeri upotrebe pridjeva gradski su brojni.

Neki od njih uključuju rečenice poput “Nije nikad vidjela tako lijep gradski stadion kao kad je posjetila Split”, “U gradskom derbiju pobijedio je bolji protivnik” te “Zbog gradskih zidina koje su ga krasile stoljećima, Dubrovnik se nije mogao obraniti od turističke navale”.

Tvorba pridjeva gradski nije jedina koja se ne podvrgava glasovnoj promjeni. Iznimke su moguće, primjerice u nekim stranim riječima poput Habsburgovci i drugima. Međutim, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše pridjev gradski, a ne gracki. To je važno zapamtiti prilikom pisanja tekstova na hrvatskom jeziku kako bi se izbjegle pogreške u pravopisu.