Glurenorm – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Glurenorm - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Glurenorm - primjena i djelovanje

Glurenorm tablete su tablete koje se koriste kod liječenja šećerne bolesti odnosno dijabetesa, te potiče stanice na proizvodnju inzulina. U sebi sadrže glikvidon, a to je oralni antidiabetik koji se koristi za liječenje šećerne bolesti odnosno dijabetesa. Glurenorm tablete koriste se za reguliranje razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2, no ne koristi se za liječenje dijabetesa tipa 1. Ovaj tip dijabetesa karakterizira smanjena osjetljivost stanica na inzulin i smanjena proizvodnja inzulina u tijelu. Lijek djeluje na način da potiče gušteraču na povećanu proizvodnju inzulina, što pomaže u kontroliranju razine šećera u krvi nakon obroka. Djelovanje lijeka se temelji na blokiranju ATP-ovog osjetljivog kalijevog kanala na površini stanica beta gušterače, što rezultira povećanom sekrecijom inzulina iz gušterače u odgovoru na povišene razine šećera u krvi. Ovaj lijek ima isto tako brzi početak djelovanja i relativno kratko trajanje, zbog čega se uzima neposredno prije obroka kako bi se kontrolirala razina šećera nakon jela.

Glurenorm - upute i nuspojave

Glurenorm tablete se trebaju uzimati prema uputama liječnika ili prema uputama navedenim na pakiranju. Obično se preporučuje uzimanje tableta neposredno prije obroka ili tijekom obroka, obično tri puta dnevno. Uzimanje tableta uz obroke pomaže u regulaciji razine šećera u krvi nakon jela. Važno je pridržavati se propisane doze i rasporeda uzimanja koje vam je propisao liječnik. Ne prekoračujte preporučenu dozu i nemojte mijenjati raspored uzimanja bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Što se tiče mogućih nuspojava, Glurenorm tablete mogu imati neke neželjene učinke. Nuspojave mogu varirati od osobe do osobe, a neki od mogućih nuspojava su hipoglikemija odnosno niska razina šećera u krvi, a simptomi ove pojave mogu biti ubrzani puls, glad, znojenje, umor, vrtoglavica, konfuzija i drhtavica. Također se mogu pojaviti i neke probavne smetnje kao što su mučnina, povraćanje, proljev, nadutost ili bol u trbuhu. Kod nekih ljudi može doći do povećanje tjelesne težine, dok kod nekih ovaj lijek može uzrokovati alergijske reakcije poput osipa, svrbeža kože, oticanja lica ili otežanog disanja. U rijetkim slučajevima, ove tablete mogu uzrokovati ozbiljne probleme s jetrom. Ukoliko primijetite bilo kakve nuspojave tokom uzimanja ovog lijeka, odmah potražite pomoć svojeg liječnika.

Glurenorm - cijena i iskustva

Glurenorm tablete se moraju držati podalje od dohvata i pogleda male djece. Tablete uvijek čuvajte u njihovom originalnom pakiranju kako biste ih sačuvali od sunčeve svjetlosti i vlage. Nemojte više dalje koristiti ove tablete nakon što im istekne rok trajanja zbog mogućih nuspojava. Tablete čuvajte na temperaturi do maksimalnih 25 stupnjeva Celzijevih. Nemojte nikada bacati lijekove u klasični kućni otpad ili u otpadne vode, te uvijek pitajte svojeg ljekarnika kako i gdje trebate odložiti lijekove. Na taj način možete doprinjeti očuvanju okoliša. Glurenorm tablete sadrže djelatnu tvar glikovidon, te svaka tableta u sebi 30 miligrama glikvidona. Također, lijek sadrži i druge sastojke, kao što su laktoza hidrat, sušeni kukuruzni škrob, topivi kukuruzni škrob te magnezijev stearat. Tablete su bijele boje, okruglog oblika, plosnate s urezom na jednoj strani, te s jedne strane imaju oznaku 57C, dok na drugoj imaju simbol tvrtke proizvođača. Urez omogućuje podjelu tablete na dvije jednake polovice. Lijek je dostupan za kupiti u svakoj ljekarni, te se izdaje na recept i dolazi po dobroj cijeni. Dostupan je u pakiranju od po 60 tableta u kutiji. Iskustva su veoma dobra te su mnogi korisnici pohvalili brzo i efikasno djelovanje ovih tableta.


Tagovi: