Glaukoma – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Glaukoma  - uzrok, simptomi, liječenje

Glaukoma je drugi po redu uzrok sljepoće

Glavni i najčešći uzrok degeneracije i odumiranja očnog živca je povišeni očni tlak, a problem je u tome što osoba u početku ni ne osjeća da nešto nije u redu, nema nikakve boli kao znaka upozorenja, a ni drugih tegoba koje nastanu kasnije. Glaukoma je drugi po redu uzrok sljepoće i kod nas i u svijetu, katarakta još uvijek zauzima prvo mjesto. Potrebni su redoviti oftalmološki pregledi, jer, povišeni očni tlak se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi.

Glaukoma se ipak najčešće javlja u starijoj životnoj dobi od 60 godine na dalje. Bolest se obično razvija postupno, a prve poteškoće s vidom oboljele osobe pokrene da obave kompletan oftalmološki pregled. Za glaukom otvorenog kuta se ne zna uzrok, dok glaukom zatvorenog kuta mogu uzrokovati druge bolesti, naročito dijabetes, već postojeća kratkovidnost, neki lijekovi (steroidi), ozljeda oka i poodmakla životna dob. Glaukom se pojavljuje kao akutna ili kronična bolest, ako je netko u obitelji već imao glaukom i vi imate predispozicije.

Glaukoma ili kako nastaje povišeni očni tlak

Kada se u oku nakupi veća količina očne vodice, kolaps krvnih žilica u oku sporije propušta tu očnu vodicu ili je uopće ne propušta pa to stvara povišeni očni tlak. To je kratki opis kako dolazi do glaukoma ili kako nastaje povišeni očni tlak. Najčešći simptomi su bol unutra očne jabučice ili iza nje, glavobolja ili čak migrena, suzenje oka na pritisak očne jabučice, slabo raspoznavanje predmeta u mraku, stalna nelagoda u očima i nejasan vid.

Glaukoma može imati različite simptome, može za početi malim gubitkom vanjskog vidnog polja parcijalno, polako gube i drugi dijelovi vidnog polja, uskoro se spajaju i povećavaju područja slabovidnosti. Tako postupno nastaje gubitak vida u oba oka ili se u poodmakloj fazi bolesti formira takozvani tunelski vid. Često se javlja crvenilo očiju, mučnina i povraćanje uz glavobolje, zamagljen vid, kao da gledate kroz koprenu, a sve se pogoršava pri slabijem osvjetljenju, sposobnost vida se može pogoršavati do potpune sljepoće.

Uzroci nastanka glaukoma mogu biti različiti

Općenito se smatra da su kratkovidni ljudi u većem riziku od obolijevanja od povišenog očnog tlaka, ali i dalekovidnost može imati isi učinak, što nam govori da uzroci nastanka glaukoma mogu biti različiti. Zna se da osobe koje su u obitelji imali nekog s povišenim očnim tlakom imaju 20 % rizika da ga i sami dobiju. Ne govori se o direktnom genetskom nasljeđivanju, ali znanstvenici su već prepoznali gene koji bi mogli biti “krivci” za glaukom.

Rasna statistika pokazuje da su crnci više u riziku od glaukoma oko 4,5 puta od bijelaca. Bilo kakva ozljeda može kasnije prouzročiti glaukom. dugotrajno korištenje steroidnih lijekova za liječenje nekih kroničnih bolesti može izazvati glaukom. Razne bolesti poput migrena, dijabetesa, slabe cirkulacije, tromboze, visokog krvnog tlaka i druge bolesti i stanja koje utječu na opće zdravlje također povećavaju rizik od nastanka povišenog očnog tlaka koji i uz liječenje može dovesti do sljepoće, pogotovo ako se pojavi i katarakta, strabizam i drugi očni problemi.

Tagovi: