Genitalni herpes i kondilomi – uzrok, simptomi, liječenje

Genitalni herpes i kondilomi - uzrok, simptomi, liječenje

Što su Genitalni herpes i kondilomi te što ih uzrokuje

Genitalni herpes i kondilomi su najčešće spolno prenosive bolesti. Genitalni herpes i kondilomi su većinom uzrok Herpes simplex virusa. Herpes simplex tip 2 je češće uzročnik dok je Herpes simplex tip 1 nešto rjeđe uzročnik. Kondilome češće uzrokuje papiloma virus. HPV 11 i HPV 6 su najčešći papiloma virusi koji uzrokuju kondilome.

Genitalni herpes se može proširiti putem sluznica tijelo kao što su genitalni organi, usta i nos, a može se proširiti i putem malih ranica te ogrebotina na koži. Ovaj virus se nalazi u genitalnom iscjetku, slini i u serumu u kojem su mjehuri. Genitalni herpes može se prenositi oralnim spolnim odnosima s onim osobama koje su zaražene usnim herpesom.

Kondilomi imaju par uzročnika koji mogu utjecati na dobivanje bolesti. Najčešći tip zaraze je nezaštićeni spolni odnos sa osobom koja je već zaražena kondilomima. Uz nezaštićeni spolni odnos najčešća dva izvora ove zaraze su samo zaraza rukama te javni sanitarni prostori.

Simptomi koje uzrokuju Genitalni herpes i kondilomi

Genitalni herpes i kondilomi uzrokuju dosta simptoma, također, Genitalni herpes i kondilomi najčešće ne uzrokuju jednake simptome kod muškaraca i žena.

Kod žena Genitalni herpes može uzrokovati bol u vagini i stidnici te svrbež. Nakon nekog vremena bol će se puno pojačati. I na kraju će se stvoriti mjehuri koji s vremenom popucaju te se stvore ranice.

Papiloma virus može biti u tijelu čak i do 6 mjeseci prije prvih simptoma. Kondilomi se nekada razmnožavaju i brže čime će se pojaviti izrasline koje se mogu primijetiti i okom.

Kod muškaraca Genitalni herpes uzrokuje upalu prepucija tj. kožice penisa te upalu žlijezda tj. gornjeg dijela penisa. Nakon te faze dolazi i do iduće, u kojoj se pojavljuju mali mjehuri te u preponama otiču limfne žlijezde.

Papiloma virus tj. Kondilomi se često niti ne vidi kod muškaraca ali kada je u vidljivoj formi onda se mogu primijetiti bradavicama koje su u zoni kožice penisa, na penisu i u mošnjama.

Kako se liječe Genitalni herpes i kondilomi

Genitalni herpes i kondilomi se dijagnosticiraju kod ginekologa. Genitalni herpes i kondilomi se ne mogu iskorijeniti skroz iz tijela te je uvijek moguće dobiti novu infekciju zbog njih. Ako ginekolog nije siguran da je Genitalni herpes uzrok to može vrlo lako provjeriti kolposkopijom. Koloskopija je proces u kojem se mikroskop uvede do grlića maternice ili se analizira uzorak iz herpesnog mjehurića.

Genitalni herpes nije toliko opasan te ne ostavlja teže posljedice dok papiloma virus može biti izuzetno opasan i za žene i za muškarce. Može čak oštetiti stanice u grliću maternice te izazvati razvijanje karcinoma. U svim slučajevima tumora grlića maternice nađen je i papiloma virus.

Papiloma virus uklanja se na dva načina:

  • Dijatermokoagulacijom
  • Kaustičnim supstancama

Kaustične supstance su masti koje se uvijek nanose na krastice i izrasline te one nagrizaju te dijelove. To je vrlo agresivna terapija te su moguće i posljedice nakon terapije.

Dijatermokoagulacija je također vrlo agresivna terapija kojom se kondilomi spaljuju te se na taj način sprječava širenje.


Tagovi: