Genitalni herpes – simptomi, uzrok i liječenje

Ljepota i zdravlje

Genitalni herpes - simptomi, uzrok i liječenje

Genitalni herpes, što je primarna infekcija, a što latentna infekcija

Herpes simplex je vjerojatno najraširenija virusna infekcija od koje može oboljeti svatko, obično započne stvaranjem bolnih mjehurića na usnici, ali se može prenijeti i na druge dijelove tijela. Širenje zaraze se događa dodirima, poljupcima, hranom, pićem, korištenjem stih ubrusa za higijenu, a može zahvatiti cijelu usnu šupljinu i kompletno genitalno područje. Genitalni herpes, što je primarna infekcija, a što latentna infekcija, primoinfekcija je prvi susret s virusom, a latentna infekcija je zaostajanje virusa u tijelu i nakon preboljenja koji se aktivira pri padu imuniteta.

Kada virus herpesa jedanput uđe u tijelo genitalni herpes se uvijek pojavljuje kao recidiv, zapravo se uvijek iznova aktivira kada oslabi imunološka obrana. Primarna infekcija je praćena bolnim i peckavim svrbežom, izbijanjem novih mjehurića se širi, kada mjehurići puknu formira se krasta, a cijelu infekciju može pratiti temperatura, bol u mišićima i opća slabost kao i kod drugih vrsta viroza, a za dva tjedna bi sve trebalo proći.

Genitalni herpes, njegovo širenje i moguće komplikacije

Herpes simplex tipa 2 je prenosiv i lako se širi, ipak većina ovih infekcija se čak ni ne liječi, jednostavno prođe za oko dva tjedna, ali manji postotak ovih infekcija može donijeti ozbiljne komplikacije. Genitalni herpes, njegovo širenje i moguće komplikacije, spolne zaraze herpesom treba ozbiljno shvatiti kao i sve ostale spolno prenosive zaraze. Suzdržite se od spolnih odnosa dok ne ozdravite. Koristite antivirotike (aciklovir) oralno ili u obliku masti, lokalno, a otopina sode bikarbone ublažava bol i peckanje i ubrzava zacjeljivanje puknutih mjehurića.

Virus herpes simplex može zaraziti oko, nos, usta, grlo, genitalno područje, ali i jednjak, jetru i kao najteža komplikacija se ponekada javlja upala mozga ili encefalitis. Genitalni herpes utvrđuje ginekolog ili urolog i prepisuju adekvatnu terapiju. Higijenske mjere su vrlo važne u sprječavanju i širenju dalje infekcije, jer je poznato da majka koja dobije herpes obično zarazi svoje novorođenče, zato su mjere zaštite, prevencije i samog liječenja kada se infekcija već dogodi od najveće važnosti.

Što kada se genitalni herpes dogodi u trudnoći

Po dosadašnjim medicinskim spoznajama, herpes simplex tipa 2 je za bebu opasan tek ako majka oboli od herpesa u zadnjem tromjesečju trudnoće, jer tada se infekcija može prenijeti ili preko krvi ili pri porodu, kroz porođajni kanal. Što kada se genitalni herpes dogodi u trudnoći, ako se dogodi u prvih šest mjeseci trudnoće, majka na svoju bebu prenosi i antitijela stečena nakon preboljenja herpesa. Beba koja je zaražena u zadnjem tromjesečju trudnoće se rađa sa neonatalnim ili generaliziranim herpesom.

Genitalni herpes u neonatalnom obliku kod bebe se može manifestirati teškom upalom pluća, koja zbog nesazreloog imunološkog sustava može završiti sepsom, pa čak i smrću bebe. Ako je trudnica u akutnoj infekciji, genitalni herpes je indikacija za carski rez, da se beba sačuva od prolaska kroz zaraženi porođajni kanal. Zaražene trudnice u oko 50% slučajeva rađaju djecu sa virusom herpesa u tijelu, a od životne važnosti je primijetiti i pravilno dijagnosticirati i liječiti zaraženo novorođenče.

Tagovi: