Zašto volimo čokoladu

Zašto volimo čokoladu

Znanost objašnjava zašto volimo čokoladu

Čokolada ima mnogo naziva poput, "slatki grjeh", "hrana bogova", a u knjizi iz 1983 godine "Kemija ljubavi" (Michael Libowitz) čak objašnjava i veza ljubavi i čokolade je objašnjeno da čokolada djeluje direktno na zbivanja u ljudskom mozgu. Dakle, ako nemate gdje kupiti cvijeće voljenoj osobi, kupite čokoladu i nećete pogriješiti. Znanost objašnjava zašto volimo čokoladu, jer sadrži oko 380 aktivnih tvari među kojima je u malim količinama i anandamid, koji funkcionira kao prirodni opijat i antidepresiv.

Čokolada je bogata mineralima magnezijem, fosforom, kalijem i cinkom, sadrži teobromin, kofein, ugljikohidrate, masti, bjelančevine, dijetalna vlakna, folnu kiselinu, vitamine B skupine i betakaroten. Znanstvenici za ispitivanje hrane su istražili fizičke procese pri konzumaciji koji nas uvijek vuku na "molim još", bez i da se zapitamo zašto volimo čokoladu. Došli su do zaključka koji je nazvan "podmazivanje" koje se događa rastapanjem čokolade u ustima u emulziju, što zbog masti i drugih sastojaka, što zbog utjecaja vlastite sline u dodiru sa čokoladom.

Zašto volimo čokoladu i istine i zablude o njoj

Obzirom da se naveliko proziva ovisnost o čokoladi, najbolje je objasniti zašto volimo čokoladu i istine i zablude o njoj, prije svega ona stvarno potiče proizvodnju serotonina, hormona sreće i drugih endorfina, pa tko ju ne bi volio, ali nije istina da izaziva ovisnost. Djeci branimo čokoladu da im se ne pokvare zubi, ali nije istina da čokolada izaziva karijes. I da, mit o tome da čokolada izaziva pojavu akni i prištića treba zauvijek razbiti, jer to nije istina.

Zašto volimo čokoladu je pitanje koje ide uz pitanja tipa; može li mi naškoditi. Raširen je i mit da čokolada povećava kolesterol zbog visokog udjela zasićenih masti u kakau, ali dokazano je da se stearinska kiselina u kakao maslacu drugačije iskorištava, pa može i smanjiti kolesterol. Istina je da udio kakaa u čokoladi utječe na njezinu kvalitetu, ali samo ako je spravljen od kvalitetnih kakao zrna, a veći udio kakaa povećava gorčinu čokolade.

Zašto volimo čokoladu i kako je jesti

Zbog svojih nevjerojatnih sastojaka čokolada je najomiljenija slastica na svijetu i to u svim zamislivim kombinacijama, tamna i gorka, bijela i slađa, miješana, spravljena sa mnogim različitim sastojcima koji joj dodatno obogaćuju okus i smatra se iznimno zdravom slasticom. Zašto volimo čokoladu i kako je jesti je važno pitanje, jer to što je zdrava ne znači da je trebamo jesti u neograničenim količinama. Kada nas nešto usrećuje svi smo skloni pretjerivanju, ali kod čokolade vrijedi pravilo "manje je više".

Ako konzumirate čokoladu zbog utjecaja na zdravlje birajte tamnu čokoladu, ali ne više od 100 grama dnevno. Zašto volimo čokoladu, zato što uživamo u bogatstvu okusa i učinku na nas i na to kako se osjećamo. Da bi taj učinak pojačali treba je jesti polako, u malim zalogajima koje treba potpuno rastopiti u ustima da bi što duže uživali u njezinom okusu i mirisima. Punjene čokolade likerima, kremastim punjenjem i slično nisu najbolji izbor, ako trebate punjenje neka to budu orašasti plodovi.


Tagovi: