Gdje se testirati

Ljepota i zdravlje

Gdje se testirati

Gdje se testirati PCR testom

Gdje se testirati PCR testom ovisi o mjestu vašeg prebivališta ili privremenog boravka. Testiranje PCR se može obaviti na vaš zahtjev ili putem uputnice vašeg liječnika primarne zaštite. U oba slučaja je potrebno naručivanje, kod liječničke uputnice naručivanje će za vas obaviti vaš liječnik i reći vam vrijeme i mjesto testiranja gdje se testirati u vašem gradu.

Kad se naručujete na testiranje na svoj zahtjev čak iako nemate simptome, ali vam test treba zbog posla ili putovanja, naručivanje trebate napraviti i putem online aplikacije za naručivanje. Kada se testirate na vlastiti zahtjev PCR test ćete trebati platiti ili unaprijed uplatom internet bankarstvom ili karticom na mjestu testiranja oko 390 kuna. Gotovinu na mjestima testiranja ne primaju iz očitih razloga, ukoliko ste zaraženi i novac koji biste dali za testiranje može na sebi imati virus i time dovesti u opasnost sve koji će poslije baratati tim novcem.

U svakom gradu, mjestu postoje punktovi za PCR testiranja koji su sada i sa mogućnošću drive-in, što znači da možete doći automobilom i ne izlaziti iz auta već će vam pristupiti medicinsko osoblje koje će kroz prozor uzeti uzorak za testiranje. Popis mjesta za testiranje PCR možete pronaći na web stranici koronavirus prema mjestu gdje živite. Nalaz ćete dobiti na e-mail ili će vaš liječnik dobiti nalaz i obavijestiti vas o rezultatu testa.

Gdje se testirati brzim antigenskim testom

Gdje se testirati brzim antigenskim testom možete saznati vrlo jednostavno. Može se obaviti i besplatno u domovima zdravlja, Grad Zagreb je u cilju sprečavanje pandemije organizirao besplatan brza antigenska testiranja na tri lokacije u Gradu Zagrebu za građane Zagreba. Za sada u ostalim gradovima ukoliko nemate uputnicu liječnika primarne zaštite brza antigenska testiranja se plaćaju.

U svim gradovima i mjestima koja imaju dom zdravlja, barem velikoj većini domova zdravlja može se obaviti brzo antigensko testiranje. Ukoliko imate simptome COVID-19 prvo nazovite svojeg liječnika primarne medicine koji vam može dati uputnicu i za brzo antigensko testiranje kao i za PCR.

Međutim ukoliko tražite gdje se testirati na svoj zahtjev brzo antigensko testiranje trebati ćete platiti oko 100 kuna za test. Na web stranici koronavirus postoji popis svih laboratorija u Hrvatskoj gdje se može napraviti brzi antigenski test. U nekim gradovima su to domovi zdravlja, negdje su poliklinike, pa čak i ordinacije obiteljske medicine koji će u određeni terminima odvojeno od drugih pacijenata uz sve epidemiološke mjere napraviti brze antigenske testove.

Gdje se testirati testom za kućnu upotrebu

Gdje se testirati testom za kućnu upotrebu možete obaviti kod kuće. Kad vam netko od obitelji ili prijatelja nabavi test u ljekarni, jer ako imate simptome ili ste bili u kontaktu sa zaraženim nećete sami ići u ljekarnu, cijena kućnog testa je 35 kuna. Čim primijetite simptome i to nekoliko njih uz povišenu temperaturu obavite kućno testiranje što prije i što prije nazovite svog liječnika primarne zaštite koji će vas dalje uputiti na PCR testiranje da se potvrdi ili opovrgne kućni test.

Naime, kućni testovi mogu biti i nepouzdani s obzirom da oni otkrivaju virus u prvih nekoliko dana zaraze kada možda još i nemate simptome, pa nakon toga mogu pokazivati i lažne rezultate. Stoga je važno ukoliko znate da ste bili u kontaktu sa zaraženim ili imate simptome, bez obzira na rezultat kućnog testa napraviti i PCR test i tražiti svog liječnika uputnicu.

Osim uputnice, vas će vaš liječnik uputiti kako se liječiti i u informirati vas koji su simptomi ozbiljni i na što trebate pripaziti. Svakako poteškoće sa disanjem, bolovi u prsima znak su da se možda razvija upala pluća, te u tom slučaju vam treba medicinska pomoć i kućno liječenje nije dovoljno. Gdje se testirati bez obzira koji test će se koristiti svakako ćete saznati od svog liječnika primarne medicine koji će se pobrinuti za vas kao i kod svake druge bolesti.
Tagovi: