Gdje se nalazi jetra

Ljepota i zdravlje

Gdje se nalazi jetra

Gdje se nalazi jetra, položaj jetre

Jetra je naš najveći unutrašnji organ i ona je zaslužna za prerađivanje svake tvari koje smo unijeli u naš organizam. Često zaboravimo na važnost jetre, što može dovesti do raznih bolesti koje su uzrokovane nezdravim načinom života. Gdje se nalazi jetra u tijelu? Jetra je svoj organ, što znači da je ona neparni organ i nalazi se točno ispod desnog rebrenog kuka u trbušnoj šupljini odmah ispod dijafragme. Pošto je riječ o našem najvećem organu, u odraslih ljudi ona teži oko 1. 5 kilograma. Kako izgleda jetra? Jetra je po izgledu crvenosmeđi organ koji je mekan i sastoji se od dva različite veličine režnja, desni je tako veći od lijevog. S donje strane svake jetre, između njenih samih režnjeva se nalazi hilus ili isto tako zvana Porta jetre. Kroz navedeni hilus ili portu jetre u svaku jetru ulaze određene krvne žile, kao i živci i žučni kanali. Na donjoj strani desnog jetrenog režnja nalazi i žučni mjehur koji također ima važnu funkciju u našem organizmu. Važno je naglasiti da je jetra obavijena vezivnom ovojnicom koja prilikom rastezanja uzrokuje bol u jetri. Jetra također ima dvostruku opskrbu krvlju, što znači da kroz nju prođe oko 1. 5 litara krvi u svakoj minuti. Sada kada znamo gdje se nalazi jetra, važno je da opišemo njene funkcije u našem tijelu.

Gdje se nalazi jetra, funkcija jetre

Jetra je svakako kompleksni organ u našem tijelu, no ona je isto tako moćno oružje u zaštiti našeg organizma protiv svim opasnih i štetnih stvari. Jetra se ponaša kao filter u našem organizmu. Koje su najvažnije funkcije jetre? Ona refulira šećer u našoj krvi, stvara kolesterol, stvara protutijela i transportne proteine, eliminira bilirubin iz organizma i amonijak, stvara žuč za probavu masti u našim tijelima, skladišti vitamine A, D, E, B12, Željezo, razgrađuje inzulin, radi detoksikaciju organizma kada su u pitanju lijekovi i toksini, razgrađuje alkohol. Funkcija jetre je da nas održava zdravima i zaštićenima. Sada kada znamo gdje se nalazi jetra i koje su njene glavne funkcije u našem tijelu sljedeća stvar koju moramo znati je kako održati jetru zdravom? Jetra ima najglavniju zadaću u našem cijelome tijelu, a to je metabolizirati svaku tvar koju smo tijekom svog života unijeli u sebe. Preveliki unos štetnih stvari, nezdrava prehrana, alkohol i lijekovi kroz godine sve teže padaju na jetru i oštećuju njenu funkciju. Poremećena funkcija naše jetre odražava se na naše cjelokupno zdravlje, a njenim usporenim radom dolazi do stanja kroničnog trovanja. Kako bi izbjegli njeno oštećenje i održali je zdravom postoje određene stvari koje nam mogu pomoći. Gdje se nalazi jetra? Pošto se jetra nalazi u našoj trbušnoj šupljini, ponekad se bol jetre može manifestirati i u desnom gornjem djelu trbuha.

Gdje se nalazi jetra, održavanje zdravlja jetre

Jetra je najveći organ u našem tijelu. Ona je izuzetno važna za detoksikacijski proces i filtriranje svim toksina iz naše krvi. Gdje se nalazi jetra? Ona se nalazi ispod našeg desnog rebrenog luka u trbušnoj šupljini ispod dijafragme. Jetra pomaže u našoj probavi i pohranjuje energiju. Pošto je vrlo osjetljiva na toksine iz lijekova važno ju je održavati zdravom, osobito ako redovito konzumirate lijekove radi određene bolesti. Kako održavati jetru zdravom? Zdrava prehrana je svakako prvi korak. Jedite hranu koja sadržava manje količine trans masti i fruktoze, jedite manje prerađene hrane i okrenute se svježim namirnicama. Ako ste pušač svakako je poželjno da prestanete pušiti, ili barem smanjite. Alkohol je dobro poznat neprijatelj jetre, i njegova umjerena konzumacija je poželjna. Mora postajati i određeni oprez pri uzimanju lijekova. Ako iz nekog razloga jedno vrijeme morate koristiti neku prepisanu terapiju, tada bi bilo dobro da uzimate i nešto za očuvanje jetre. Danas u ljekarnama tako možete naći brojne prirodne lijekove koji su osmišljeni za očuvanje jetre. Gdje se nalazi jetra je važno pitanje kako bi znali reagirati u slučaju da osjetimo bol, no kao što znamo ona je „tihi organ“ i upravo zato je važno voditi brigu o njenom funkcioniranju koje i nas održava zdravima

Tagovi: