Bilirubin u krvi – što kada je povišen

Bilirubin u krvi - što kada je povišen

Što je bilirubin u krvi

Jetra svojom funkcijom razgrađuje bilirubin u krvi na način da ga čini topivim u žući, te na taj način iz jetre koja prerađuje krv bilirubini dolaze u žučni mjehur. Žučni će mjehur oslobađati žuć koja će putovati tankim crijevom i tako potpomagati probavu, te će se bilirubini izlučivati kroz stolicu iz tijela. Dio bilirubina će se ponovo uputiti u jetru, a jedan dio će se kroz bubrege izlučiti iz tijela putem mokraće.

Normalna razina bilirubina je neophodna kako bi i jetra i žuć kao i cijeli probavni sustav, te bubrezi mogli normalno obavljati svoju funkciju u ljudskom organizmu. Prilikom krvnih pretraga određuje se razina bilirubin u krvi, te će ustanoviti ukoliko razina bilirubina nije u granicama propisane normale.

Moguć je poremećaj u kojem su bilirubini povišeni i nastaju kao posljedica povećane razgradnje crvenih krvnih stanica u jetri, ali i začepljenje žučnih kanala koji svoju funkciju ne obavljaju kako treba, te dolazi do povišenih bilirubina u krvi.

Simptomi kada je povišen bilirubin u krvi

Simptomi koji je javljaju kad je bilirubin u krvi povišen ovise najviše o uzroku zbog kojeg je do povišenja došlo, a može potjecati ili od nenormalnog rada jetre ili žući i žučnog mjehura. No, u svakom slučaju postoje simptomi bez obzira na uzrok kada je potrebno potražiti liječničku pomoć.

Takvi simptomi su žutica, bjeloočnica u očima je žute boje ili je i koža žućkaste boje, osjećate drhtavicu i groznicu. Također simptomi koji nalikuju na simptome gripe, mogući su i bolovi u trbuhu, te umor koji ne prestaje čak i nakon dobrog spavanja i noćnog odmora. Povišeni bilirubini će ukazivati na pojavu žutice, te možemo razlikovati dvije vrste hemolitičku i opstrukcijsku.

Opstrukcijska žutica nastaje zbog poremećaja u žučnom kanalu, te će se bilirubin izlučivati kroz bubrege mokraćom koja će postati iznimno žute boje, a stolica će imati boju zemlje ilovače. Dokle hemolitička žutica nastala zbog većeg raspada eritrocita i nastaje opterećenje u jetri biliribinima koje ne uspije razgraditi, te se bilirubini slobodno kreću krvotokom i opasni su i toksični za mozak čovjeka, te mogu dovesti do oštećenja mozga.

Povišeni bilirubin u krvi i njegovo liječenje

Liječenje koje se propisuje za povišeni bilirubin u krvi ovisi o uzroku zbog kojeg je on postao povišen. Ukoliko se radi o žutici uz ispravno liječenje žutica će se izliječiti u periodu od jednog tjedna. U novorođenčadi se često javlja žutica koja može izliječiti čestim obrocima mliječnih pripravaka za dojenčad, te će se na taj način pokrenuti probava i bilirubini će se izbacivati iz tijela, sa dojenjem treba nastaviti nakon dan dva.

Postoje i načini liječenja fototerapijom odnosno izlaganjem ultraljubičastim zrakama kada je žutica ili psorijaza postavljena kao dijagnoza. Kod težih oblika poremećaja povišenog bilirubina u krvi moguće je i liječenje eksanguinotransfuzijom, prilikom kojeg postupka se male količine krvi izvlače iz tijela i zamjenjuju sa zdravom krvi.

Prirodno liječenje obuhvaća način da je potrebno iz organizma potrebno izbaciti zasićene masnoće i izbjegavati alkohol koji djeluje na rad jetre. Hrana koja se bazira na mliječnim proizvodima kao mladi sir, sirutka, te povrće će svakako pomoći da se jetra regenerira i da se smanji povišen bilirubin u krvi.


Tagovi: