Gdje se nalazi broj kartice

Gdje se nalazi broj kartice

Što je broj kartice?

Broj kartice je broj koji se sastoji od 16 znamenki i nalazi se na prednjoj strani vaše kartice, neovisno o tome da li imate Visu, Master, Maestro, ili American Express. Brojevi koji su navedeni na vašoj kartici nisu za javno dijeljenje ili slanje drugim osobama. Broj kartice ćete unositi samo na provjerenim web shopovima kada želite nešto kupiti online. Zašto se ovaj broj ne smije dijeliti? Ako netko dođe do vašeg broja kartice, samo na temelju tih podataka možete ostati bez novaca na vašem računu.

U današnje vrijeme potreban je veliki oprez kada plaćate sa svojim karticama, stoga uvijek pazite gdje kupujete ili vadite novce. Kako biti maksimalno sigurni kada koristimo kartice? Ako kupujete online, uvijek kupujte preko provjerenih web stranica. Novac sa kartice uvijek vadite na provjerenim bankomatima i redovito štitite svoji pin. Nažalost, veoma lako možete postati meta i ostati bez potrebnog novca na računu. U slučaju bilo kakve sumnjive aktivnosti ili transakcije kontaktirajte svoju banku.

Gdje se nalazi broj kartice?

Veoma je jednostavno pronaći broj kartice. On se nalazi na prednjoj strani kartice i jasno je otisnut. Ovih 15 ili 16 brojeva nisu nasumično odabrani, već imaju svoje posebno značenje. Ovi brojevi ukazuju na sve, od podataka o računu do izdavatelja banke. Kada kupujete karticom, čitač će analizirati brojeve i odrediti kamo ide transakcija, točnije, usmjerava se kroz uspravnu mrežu i banku na odobrenje. Ovdje brojevi kartice igraju veoma važnu ulogu.

Što označava broj kartice? Prve znamenke označavaju vašeg izdavatelja kartice. U primjeru, ako vaša kartica započinje s brojem 4 riječ je o VISI, ako je VISA electron ona započinje s 4026,4508,4913,4917. Mastercard je prepoznatljiv prema brojevima između 51 i 55, Maestro kartice prema 5018,5020,5038, ili prema 6304,6759,6761,6763. Što znači ostatak brojeva? Navedeno će se razlikovati od kartice do kartice. Za VISE drugi do šest brojeva označava financijsku instituciju kojoj pripada ta kartica - bankovni broj.

Od 7 do 15 ili 7 do 12 označava broj računa. 16 ili 13 znamenka označava kontrolnu znamenki koja će se izračunati uz pomoć Luhnovog algoritma koji provjerava početne brojeve na kartici. Ova kontrolna znamenka koristi se kako bi se spriječile pogreške kod ručnog unosa broje kartice i kako bi se spriječila prevara. Na MasterCardu druga, treća i četvrta znamenka ili druga i peta znamenka označavaju broj banke, dok brojevi iza i do 15 označavaju broj računa, 16 predstavlja kontrolnu znamenku.

Da li se broj kartice smije dijeliti?

U današnje digitalno doba mnogi od nas kupuju online. Online kupnja bi uvijek trebala biti jednostavna, brza i efikasna, no ponekad zapravo zadaje prave glavobolje. Da li se broj kartice smije dijeliti ili upisivati? Ako ste redoviti online kupac, tada ste zasigurno upoznati sa svojim sigurnosnim kodom kartice (CVV, CVC). Riječ je o troznamenkastom ili četveroznamenkastom kodu koji se nalazi na poleđini kartice. On će pružiti dodatnu sigurnost kada kupujete online. Ovaj broj isključivo je poznat nositelju kartice i prevaranti teško da će ga znati.

Da li se broj kartice smije dijeliti? Ne. Ništa sa svoje kartice ne smijete dijeliti ako se to od vas dodatno traži. Kako onda kupovati online? Kako bi izbjeli neugodne situacije ili kartične prevare, pametno je kupovati na web shopovima ili kod trgovaca koji imaju dogovorenu uslugu s certificiranim poslužiteljem, no isto tako možete razmotriti sljedeće: Izbjegavati sumnjive web stranice, instalirati sigurnosni softver na računalo, redovito pregledavanje bankovnih izvadka, izbjegavati čitanje podataka s kartice javno, izbjegavati telefonsko plaćanje s karticom.


Tagovi: